Sfinks mačke – neobične i neodoljive

Sfinks je relativno nova i retka rasa mačke veoma neobičnog izgleda. Sfinksovi su mace bez krzna, naborane kože, velikih ušiju i prodornog pogleda, pa deluju kao da su sa druge planete!

Mačka bez dlake je kroz istoriju bila prisutna u raznim delovima sveta. Neki izvori navode da su je gajili Asteci. Spominju se meksičke bezdlake mačke koje su bile popularne u 19. veku. Zabeleženo je da su u Parizu 1950. godine u leglu sijamskih mačaka rođena 3 bezdlaka mačeta. Pojavljivali su se u Australiji, Maroku i severnoj Karolini.

Kanadski sfinks Del Boy Goliaf – Sara Il Vostro WCF

Oko nje i poslovično hladni Norvežani, Šveđani i Danci, znaju da podignu glas svojatajući je: nešto kao rasprave Makedonaca, Goranaca i Albanaca čiji je šarplaninac. Naravno, to ovu veliku i snažnu životinju, koja začudo nikada ne deluje zdepasto, mnogo ne uzbuđuje: u njenom društvu sve vreme imate utisak spokojnog mira koji ništa ne može poremetiti.

Donski sfinks Shinzo Mattogatto – Loud Crowd WCF

Kanadski sfinks

Selektivni uzgoj maca bez krzna počinje 1966. godine u Kanadi, kada je domaća kratkodlaka mačka omacila goluždravo mače koje je dobilo ime Prun. Dolazak na svet mačeta Pruna označio je prvu fazu u uspostavljanju nove rase. Isprva rasa je nazvana je Moonstones cat (mačka mesečevog kamenja), verovatno zato što se početak razvoja rase podudario sa Apolo svemirskim istraživačkim programom i sletanjem čoveka na mesec. Zatim su mace ponele naziv The Canadian Hairless (kanadska bezdlaka) i na kraju Canadian Sphynx (kanadska sfinga), skraćeno samo Sphynx.

Kanadski sfinks Caesar – Royal Coon’s WCF

Donski sfinks (donskoj)

Na suprotnom kraju sveta, 1987. godine u Rusiji u gradu Rostovu na Donu, Elena Kovaleva spasla je žensko mače kojem je dala ime Varvara. Mače je imalo vrlo retku dlaku i sa oko 4 meseca mače je izgubilo svo krzno. Kao iskusan odgajivač, Elena je primetila da je možda reč o novoj prirodnoj mutaciji kod maca. Macu Varvaru je parila sa domaćim kratkodlakim mužjakom. Neki mačići iz tog legla rođeni su sasvim bez krzna a neki su rođeni sa retkom dlakom koju su ubrzo počeli da gube. Odmah je bilo jasno da je za bezdlakost ovih mačića zaslužan potpuno različit gen nego kod kanadskih sfinksova. Time što je samo Varvara bila golokoža, i tu osobinu prenela na potomstvo, bilo je jasno da je reč o dominantnom genu. Kod kanadskih singi za bezdlakost je zaslužan gen recesivog karaktera, što znači da oba roditelja moraju da ga imaju da bi se osobina prenela na potomstvo.

Donski sfinks Yasmine Corona Atefa – Loud Crowd WCF

Sfinks je mačka srednje veličine. Nežne je građe, finih kostiju, čvrstog i mišićavog tela. Glava je blago klinastog oblika a vrat je dugačak i elegantan. Uši su velike i široke, zaobljenih vrhova. Nos je kratak, oči su im velike, bademastog oblika i široko postavljene. Noge su jake i mišićave, zadnje noge su duže od prednjih. Šape su im ovalne, sa dugačkim prstima. Rep im je veoma dugačak i vitak.

Naravno, najinteresantnija osobina sfinksova je skoro potpuno odsustvo krzna! Koža im je, mada naizgled gola, pokrivena finim mekanim dlačicama. Na dodir podseća na jelensku kožu ili antilop. Telesna temperatura im je po prirodi povišena i zato pruža prijatan osećaj pri dodiru. Pojava dlake je dozvoljena po ušima, njušci, nogama i repu. Sfinks je uglavnom bez brkova. Koža im je, kao i svim mačkama, naborana po glavi, vratu i ramenima i može biti svih mogućih boja i šara.

Kanadski sfinks Del Boy Goliaf – Sara Il Vostro WCF

Veoma često pitanje o sfinks macama glasi – da li im je hladno? Pravilo glasi – ako je vama hladno, biće i njima hladno! Ove mace su veoma vešte da pronađu topao kutak u kući i da se zagreju. Ako ne radi grejanje smotaće se u vašem krilu, uz drugu macu ili psa. A ako ostane sama u kući, sfinks maca će se verovatno zavući ispod pokrivača na krevetu.

Kanadski sfinks Ira – Royal Coon’s WCF

Sfinks je tiha i osećajna mačka. Veoma je privržena vlasniku – jako je inteligentna, znatiželjna, vesela, aktivna i razigrana. U igri je neumorna. Obično kažu da je sfinks kombinacija mačke, psa, majmuna i deteta – sfinks maca zna da skače i izvodi razne vratolomije kao majmunče, umiljata je kao dete, verna vlasniku kao pas i naravno ima sve karakteristike mačke. Nikada nije agresivna i ne podnosi samoću. Sfinks je mazna i emotivna maca, tako da joj je neophodno puno ljubavi i pažnje.

Kanadski sfinks Juca – Sara il Vostro WCF

Sfinks je isključivo kućna maca. Otporna je u pogledu zdravlja. Iako nema krzno potrebna joj je redovna nega kao što je brisanje vlažnom maramicom, kupanje bebi kupkom, čišćenje ušiju i skraćivanje noktiju. Ima ubrzan metabolizam kako bi održala telesnu temperaturu i zbog toga jede češće i više od drugih mačaka. Sfinks mace nisu izbirljive kada je hrana u pitanju.

Kanadski sfinks Ira – Royal Coon’s WCF

Sfinksovi na nekim slikama deluju zastrašujuće ali kada jednom dođete u kontakt sa njima bićete očarani. Osećaj pri dodiru sfinksa je nezaboravan – slikovito je i tačno poređenje sfinksove kože sa toplom breskvom! U svakom slučaju, sfinks mace su neodoljivog karaktera i izgleda i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Kanadski sfinksovi – Mickey’s Friend WCF

Ako želite da nabavite sfinks macu, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre.

Kanadski sfinks – Cal Muse WCF

Sfinks mace je moguće nabaviti i kod nasu međunarodno registrovanim WCF odgajivačnicama. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Svetlana Lalović, Gabor Priboj i Le PETit, prvi put objavljeno 25.11.2016. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu. Zahvaljujemo se Steli Sakač na pomoći oko pripreme teksta

WCF odgajivačnice sfinksova

Ako ste odlučili da nabavite sfinks macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima:

Cal Muse WCF Srbija, Novi Sad / 069-208-1991 e-mail FB

Exclusive Naked WCF Švedska, Bromma / +46-722674196 / e-mail

Mickey’s Friend WCF Srbija, Subotica / 067-766-7766 / e-mail / FB

Royal Coon’s WCF Srbija, Subotica / 069-1971-994 / e-mail / FB

Sara il Vostro WCF Srbija, Leskovac / 065-990-0064 / e-mail / FB

Loud Crowd WCF Srbija, Beograd / 064-2481-128 e-mail