Orijentalne i sijamske mačke 

Sa sijamskim ili orijentalnim mačkama u domu – zabava je zagarantovana. One su rođeni zabavljači i krasi ih neiscrpna energija. Veoma su privržene, uvek traže pažnju, „pričljive” su i ne vole samoću!

Kada su krajem 18. veka na evropsko tlo, tačnije u Veliku Britaniju, počele da stižu egzotične mačke iz Sijama ljubitelji mačaka bili su fascinirani njihovim neobičnim izgledom. Pojavom su bile su daleko elegantnije od robusnih mačaka sa ostrva a nadasve neobična boja, telo boje slonovače i karakteristično „nagaravljena“ njuška, uši, noge i rep i safirne oči izazivale su pravu senzaciju. Tada su ove mace-pridošlice iz daleka nazvane kraljevska sijamska mačka (Royal cat of Siam), jer je prvi uvoz uglavnom dolazio iz kraljevskih palata i rezidencija Sijama. Legenda kaže da su prve sijamke stigle u Veliku Britaniju kao dar sijamskog kralja engleskom konzulu.

U dalekom Sijamu mačke su bile cenjene i gajene od davnina, posebno iz duhovnih razloga i kao znak dobre sreće i boljitka. Preteča sijamske mačke opisana je crtežom i rečima u starim tradicionalnim rukopisima. Ti rukopisi, pod zbirnim nazivom Tamra Maew, su zbirke priča, pesama i crteža 17 različitih rasa mačaka koje donose sreću onima koji ih gaje. Tamra Maew spisi nastali su u 14. veku i prepisivali se u budističkim manastirima sve do kraja 19 veka.

Do polovine 20. veka sijamska mačka na Zapadu je bila elegantno umerenih linija i graciozne građe, kao i njeni preci iz Sijama. Vremenom odgajivači iz zapadnog sveta težili su da što više istaknu orijentalnu pojavu azijiskog tipa mačake, te danas imamo izrazito vitku, dugonogu i elegantnu rasu, izdužene linije tela.

Sijamska mačka Persephona, foto: Shaman's Blues WCF
Sijamska maca Persephona – Shaman’s Blues WCF

Glava sijamske mačke gledano spreda ima formu izduženog klina, sa finom uskom njuškom. Iz profila vidimo nežnu blago konveksnu liniju čela koja klizi u potpuno ravan, izdužen nos. Bademaste, duboko plave oči orijentalno su iskošene. Uši su velike, jako otvorene u bazi i sužavaju se ka uskom, zašilenom vrhu. Postavljene su široko, tako da naglašavaju trouglasti oblik glave.

Elegantno telo prekriveno je finom, tankom i jako kratkom dlakom bez poddlake. Sijamke su tzv. kolorpoint mačke, što znači da su im tamnije obojeni samo određeni delovi tela – maska na glavi, uši, noge i rep, dok je torzo vrlo svetao i zavisno od kolornog varijeteta kreće se u rasponu od boje slonovaće do boje leda. Oči su u svakoj varijanti izrazito tamno plave, kao duboko more.

Orijentalne i sijamske mace – Shaman’s Blues WCF

Orijentalna kratkodlaka mačka je sestrinska rasa sijamske mačke. Šezdesetih godina prošlog veka sijamska mačka dostigla je pik popularnosti u Sjedinjenim Američkim Državama, te su odgajivači poželeli da imaju i druge kolorne varijetete. Počeli su da ukrštaju sijamsku sa drugim kratkodlakim rasama, posebno u želji da dobiju tabi varijetete. Krajem 70-tih godina XX veka kratkodlaka orijentalna rasa je i zvanično priznata, prvo u USA, a ubrzo i u drugim delovima sveta. U tipu su potpuno iste kao i sijamska mačka – tanane su, dugonoge i ekstremno elegantne. Jedina razlika između ove dve rase je u boji krzna i očiju. Oči orijentalki su intenzivno, smaragdno zelene, a boja krzna nije kolorpoint već ih možemo videti u različitim varijetetima – od jednobojnih do svih varijanti tabi paterna, sa ili bez bele boje.

Orijentalna mačka, foto: Nour Al-Hayat WCF
Orijentalna maca – Nour Al-Hayat WCF

Sijamke i orijentalke su veoma razigrane mačke, prijateljski nastrojene prema deci s kojom će uživati u igri, a biće drugari i s drugim životinjama u domu. Ovo su mace pričalice i veoma su privržene vlasniku i svojoj ljudskoj porodici, od koje će zahtevati pažnju, ljubav i maženje.

Veoma su radoznale i ništa ih neće sprečiti da u svakom trenutku vide šta radite i da se uključe u sve porodične aktivnosti. Otvaraće vrata frižidera, fioke, plakare… razgledajući i ljubopitljivo se interesujući za svaki kutak doma i svaku stvar. Spadaju u jedne od najinteligentnijih rasa mačaka na svetu, pa ih možete učiti trikovima. Najviše vole dobacivanje lopticom. Kada gledate televizor ili čitate knjigu, sijamka ili orijentalka će biti kraj vas i odmaraće se od provoda!

Orijentalna mačka, foto: Nour Al-Hayat WCF
Orijentalna maca – Nour Al-Hayat WCF

Ako radite od devet do pet, ili ste student koji je tokom dana u čitaonici a noću voli da izlazi, onda ove rase nikako nisu za vas. Orijentalne i sijamske mačke su vrlo privržene vlasniku, ne podnose samoću, te ih nikako ne bi trebalo ostavljati dugo same. Takođe, preporuka je da u domu žive s još jednim mačjim drugarom, ili čak s više njih, kako ne bi patile dok su same. One svim svojim bićem vape za pažnjom i potrebno je svakog dana odvojiti vreme za igru i maženje. Morate biti prisutni i posvećeni svojoj ljubimici. I u starijem dobu ove mace su razigrane i neće im faliti energije, te se postarajte da im uvek na raspolaganju budu zanimljive igračke koje će loviti i koje će im um i telo držati angažovanim. Ako im zafali igračaka, budite sigurni da će napraviti svoju, verovatno od komada vaše garderobe ili nekog dela pokućstva, a to sigurno ne želite!

Orijentalna mačka, foto: Nour Al-Hayat WCF
Orijentalna maca – Nour Al-Hayat WCF

Ovo su izrazito društvene mačke, pune ljubavi, lojalne. Lako ćete im povrediti osećanja ako ih ignorišete ili zapostavite. Da bi vaša mačka bila srećna i zdrava, ona mora biti centar vašeg sveta. A ona će vam uzvratiti svojom bezuslovnom ljubavlju, te ćete se i vi osećati kao da ste gospodar univerzuma. Učiniće sve da vam udovolji. Najčešće, ove mace se čvrsto vežu za jednu osobu u porodici, i ona predstavlja celi njen svet. Naravno, voleće i sve druge članove domaćinstva. Očekujte da sijamska ili orijentalna mačka uvek bude kraj vas, u vašem krilu, na ramenima, da vas dočeka na vratima i pita – „Pa gde si ti dosad?”

Orijentalna mačka, foto: Nour Al-Hayat WCF
Orijentalna maca – Nour Al-Hayat WCF

Ako želite da nabavite orijentalnu ili sijamsku macu, potražite ih isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre.

Orijentalne i sijamske mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanoj WCF odgajivačnici. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Ivana Labović i Svetlana Lalović, prvi put objavljeno u časopisu Mačka, 12.2019.

WCF odgajivačnica orijentalnih i sijamskih mačaka

Ako ste odlučili da nabavite orijentalnu ili sijamsku macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima:

Shaman’s Blues WCF Srbija, Beograd / 065-9477-788 / e-mail / IG