Persijanke – mačke za odabrane

Čak i neko ko nije poznavalac mačaka i mačjih rasa će lako prepoznati persijanku – ta maca nije nalik nijednoj drugoj!

Persijanka je mačja rasa prepoznatljiva po izrazito dugoj dlaci i veoma prćastoj njuškici. O persijskim mačkama postoje mnoge priče i legende od davnina, ali ni do danas nije sasvim sigurno odakle vode istorijsko poreklo. Smatra se da potiču iz srednje Azije, sa tla prostranog Persijskog carstva. Jedna od najstarijih poetičnih legendi nam prenosi da je persijsku mačku stvorio “čarobnjak u Maloj Aziji od malenog plamena vatre, bljeska dveju udaljenih zvezda i uskovitlanog pramena sivog dima”. Na istoku se persijanka naziva i širas maca (Shiraz).

Carmen i Celine - Innamorare WCF
Carmen i Celine – Innamorare WCF

Prve dugodlake persijanke su dovedene u Evropu oko 1620. godine. Priča se da je za to bio zaslužan Italijanski putnik Pietro della Valle. Podaci o dugodlakim mačkama iz Persije i Angore (danas Ankara, Mala Azija) nalaze se u njegovim zapisima sa putovanja. Persijsku mačku je opisao kao plavu (sivu), sa veoma dugom, svilenkastom i sjajnom dlakom, dok su mačke iz Angore bile bele i kraće dlake. Pored ove dve rase u Evropu su zatim stizale i dugodlake mačke iz Avganistana, Burme, Kine i Rusije. Ukrštanje ovih rasa je bilo veoma često, posebno angora sa izvornim persijankama. Persijanke su kao rasa zvanično predstavljene već na prvoj zabeleženoj izložbi mačaka, 1871. godine u Kristalnoj dvorani u Londonu.

Skorašnja genetska istraživanja su dovela do zaključka da današnje persijanke vode poreklo od mačaka ukrštanih u zapadnoj Evropi. Iako su rane persijanke nastale u staroj Persiji, moderna persijanka je sasvim izgubila svoje geografske osobenosti.

Šah Reza Pahlavi i princeza Soraja, 1951.
Šah Reza Pahlavi i princeza Soraja, 1951.

Persijske mace su brzo sticale popularnost, a zbog lepote i raskošne pojave su oduvek bile ljubimci kraljevskih porodica. U njihovoj pradomovini Persiji (današnjem Iranu) vladao je običaj da se izabranici vladarevog srca, budućoj princezi, na dan venčanja pokloni mačka. Zlato i dijamanti su se podrazumevali ali mačka je bila posebno važan dar. Naravno, mačka je morala da bude najlepša na svetu! Kada se sredinom prošlog veka iranski šah Reza Pahlavi ženio lepom Sorajom, pomoć u potrazi za najlepšim svadbenim darom potražio je od izvesne Aneliz Hakman. Aneliz je tada bila mladi evropski felinolog i odgajivač mačaka, širom sveta već na dobrom glasu, te je priča o njoj dospela sve do Irana.

Jednog dana delegacija iz ambasade u velikim crnim automobilima sa svečanim zastavama i zastavicama stigla je pred Anelizin dom. Gostima su predstavljane razne rase mačaka, jedna po jedna, da bi Šah na kraju ipak odabrao persijsku mačku. Anelizi je zatim povereno da pronađe najlepše mače za novu princezu! Napravila veliku potragu širom Nemačke i Evrope i izabrala divno belo persijsko mače koje je isporučeno na dan šahovog venčanja – 12. februara 1951. Šah se potom razveo, ali nije zaboravio Aneliz Hakman – mnogo godina kasnije tražio je mače za svoju novu izabranicu, princezu Farah Dibu. Šahova kasnija životna priča je dobro poznata, dok je Aneliz Hakman 1988. godine osnovala WCF (World Cat Federation), na čijem je čelu i danas.

Foto: Andonini WCF
Foto: Andonini WCF

Persijske mace su tihe, blage naravi, nežne i veoma umiljate. Ove mace imaju predvidljivo ponašanje i lako se vaspitavaju. Zbog svoje strpljive prirode veoma lepo se slažu sa drugim ljubimcima i decom. Ne dešava se da nekoga ogrebu, čak ni u igri. Vole da se maze, rado provode vreme u krilu vlasnika i uživaju dok im se gladi krzno. Nisu zahtevnog karaktera i komplikovane ličnosti te će se prilagoditi svakom okruženju. Persijske mace su dobroćudna bića, ležernog karaktera i lako se uklapaju u svako društvo. Veoma rado prihvataju goste. Persiajnke su uvek zadovoljne!

Persijska maca Vila – Innamore WCF

Prvi standard persijske rase je izdat 1889. U tom dokumentu je navedeno da persijanke u odnosu na angore (mačke sa maloazijskog tla) imaju duži rep, bogatije krzno i krupniju glavu sa oblijim ušima. Ove razlike su u početku bile prilično suptilne, ali vremenom su persijanke imale sve kraću njuškicu. Savremena persijanka ima veoma kratku njušku – iz profila gledano oči i nos su gotovo u istoj ravni. Vremenom je mačka postajala drugačija, ni nalik prvobitnoj. Originalne persijanke se i danas gaje, ali da bi se izbegla zabuna mace prvobitnog izgleda su dobile prefiks „tradicionalne“. Velike svetske felinološke federacije i asocijacije različito prihvataju tradicionalnu varijantu ove rase.

Ava Sweet Perper i Jewel for Velvet D'Amour - Nikolato WCF
Ava Sweet Perper i Jewel for Velvet D’Amour – Nikolato WCF

Persijanke mogu da imaju svaku moguću boju ili šaru. Na persijanki sve treba da je okruglasto i mekano. Standardi različitih svetskih udruženja nisu sasvim usaglašeni, ali svi propisuju okruglu glavu umilne ekspresije, sa razmaknutim krupnim i okruglim očima i okruglim ušima. Telo mora biti kratko i stameno, noge kratke i jake, a prsa treba da budu široka.

Persijske mace – Innamore WCF

Uprkos nezahtevnom karakteru ova dobroćudna maca ipak nije za svakoga. Raskošno krzno persijanki se sastoji od guste vunaste poddlake i dugog spoljnog krzna. Dlaka je kod persijskih mačaka izuzetno dugačka, dužine i do 15 cm. Persijanke ne mogu same da održavaju svoje krzno. Potrebno im je redovno češljanje da im se dlaka ne zamrsi. Da bi im krzno uvek bilo u dobrom stanju, persijanke treba redovno kupati. Preporučuje se i svakodnevno češljanje. Ako to nije moguće, krzno se može povremeno i skratiti. Persijankama treba povremeno očistiti oči i krzno oko očiju.

Foto: Meraki WCF
Persijska maca Eleni – Meraki WCF

Persijska rasa ima i podvrste. Jedna je himalajska maca, sa šapama i njuškom u tamnijoj bojama (point), nastala ukrštanjem sa sijamkama. Polovinom 60-tih godina XX veka predstavljena je i kratkodlaka podvrsta persijke – Exotic Shorthair odnosno egzota. Ova mačka ima temperament i gotovo sve fizičke odlike persijanke osim krzna koje je kratko i gusto. Egzote su poznate kao „persijanke za one koji nemaju vremena“, jer zbog kratke dlake ne zahtevaju puno nege.

Džin Harlou i His Royal Highness - Donald Plizens i Salomon
Džin Harlou i His Royal Highness – Donald Plizens i Salomon

Persijske mačke od davnina slove za omiljenu mačju rasu. To su najpopularnije rasne mace u Americi, dok su u Evropi persijanke po zastupljenosti ravnopravne sa britankama ili mejn kun macama. Poznate „face“ svetskog šou-biznisa obožavaju da se slikaju sa raskošnim persijskim macama i rado ih imaju za ljubimce. Pojavljivale su se u mnogim holivudskim filmovima i često slikale za modne editorijale u Vogu. Uprkos tome što su danas imamo veliki broj interesantnih mačjih rasa, popularnost persijanki ne jenjava!

Foto: Stiven Mizel, stajling: Grejs Kodington za Vog
Foto: Stiven Mizel, stajling: Grejs Kodington za Vog

Ako želite da nabavite persijsku macu, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre.

Foto: Personissimo WCF
Foto: Personissimo WCF

Persijske mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanim WCF odgajivačnicama. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Svetlana Lalović i Le PETit, prvi put objavljeno 05.10.2015. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu.
Zahvaljujemo se Ivani Antonopoulou i Violeti Trajčevskoj na pomoći oko pripreme teksta

WCF odgajivačnice persijskih mačaka

Ako ste odlučili da nabavite persijsku macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima:

Amortentia WCF Srbija, Zrenjanin / 064-3343-513 / e-mail / FB / IG

Andonini WCF Srbija, Subotica / 065-266-0903 / e-mail / FB   

Innamorare WCF Srbija, Aleksinac / 060-080-8808 / e-mail / web / FB

Kitty Star WCF Slovenija, Šentilj / +386-40-425711 / e-mail / FB

Meraki WCF Srbija, Niš / 061-2398-278 / e-mail / FB IG

Personissimo WCF Srpska, Bijeljina / +387-66-665-546 / e-mail / FB