Korniš reks mačke – inspiracija umetnika 

Mačke korniš reks rase su zasigurno jedna od najneobičnijih pojava u svetu mačaka. Izrazito tanane, vitke, dugih nogu i repa, visoko postavljenih velikih ušica, doimaju se poput minijaturnih hrtova i kao da nisu iz ove epohe!

Korniš reks mačke izgledaju kao oživele kamene skulpture ili crteži iz drevnog Egipta koji su krasili faraonske hramove i prikazivali svetu povorku moćne boginje mačjeg lika, Bastet. Ali istorija korniša nije tako daleka, čak nije ni iz tog dela sveta, baš naprotiv! Polovinom XX veka na jednoj engleskoj farmi u oblasti Kornvol na svet je došlo žuto-belo čudnoliko mače. Među braćom i sestrama očekivanog izgleda, ovaj mališa rodio se sa kovrdžavom dlakom, što je upravo i glavna odlika ove rase. Otuda i ime nadenuto ovoj rasi: korniš po mestu rođenja i reks kao naziv spontane genetske mutacije која vodi da se mačke rađaju sa prepoznatljivom talasastom dlakom.

Krzno ovih tananih mačaka neobično je meko i ko god ih dotakne ostaje zadivljen tom mekotom. Njihov oskudni valoviti kaputić zapravo je sačinjen samo od poddlake, te da bi se zaštitili korniši imaju povišeniju temperaturu tela od ostalih mačaka. Mnogi koji imaju korniše posvedočiće vam da bolji termofor od ove mačke ne postoji – veoma fino greju, a kada uključe i vibraciju, tj. kada počnu da predu, lekovitost je zagarantovana!

Foto: Toislav Klemenčić
Foto: Toislav Klemenčić

Sledeća impresija dok držite ovu mačku u rukama je taktilni kontrast meke dlake i čvrstog tela vretenastih mišića. Mora biti da krišom prakticiraju jogu kad im je svaki mišić tako definisan! Opremljeni dugim nogama, korniši su kadri da u dva skoka ispreskaču ceo stan i nema te visine koje ne mogu doseći iz prve. Divno je gledati kada u zanosu igre počnu da skakuću, poskakuju, galopiraju i izvode komplikovane piruete i lupinge… kao da im je Miša Barišnjikov u nekakvom srodstvu!

Korniš reks maca Ts’Calypso – Shabbymur WCF

Ipak veliki deo dana, a to je tako mačeći, provode čvrsto snevajući neke vesele snove ili dremkajući u naručju vlasnika. Inače, ne vole da se sami igraju, to nikako! Samodovoljno jurcanje za plišanim mišem ili lopticom zgužvanog papira nije njihova igra. Oni vole društvo, da podele šta god rade, te bi najviše voleli da svi ukućani učestvuju u zabavi. Svako društvo im je odgovarajuće: ljudsko, mačeće, ma može i kučeće. Dobro de, ako ne žele baš svi da se igraju, biće im dovoljan makar jedan dobrovoljac za baci-donesi miša, žmurke, šugice ili druge društvene igre. Čak i ako niste posebno igrački inventivni, nema problema – samo se prepustite kornišovskoj mašti. Očas posla će izmisliti novu igru! Na primer, ponudiće vam pertlu, koju su upravo vešto razvezali i raspertrali, kao dragocenu lovinu. Iako znate da je to pertla sa vaše omiljene cipele pretvarajte se da ste zadivljeni, da ih ne razočarate! Korniši su vrlo vešti sa svojim dugim prstićima i prednje šape sa lakoćom koriste kao ručice. A ako im pustite muziku koju vole – eto radosti, jer te velike uši nisu bez razloga tako velike. Svaka korniš reks maca uživa u dobroj muzici – ako ste DJ, korniš je maca za vas!

Foto: Marko Obradović
Foto: Marko Obradović

Od svih čuda koje sačinjavaju ovu macu najupečatljivije je ipak njihovo lice. Njihova ekspresivna lica sa dominantnim, širom otvorenim očima na maloj glavi pričaju puno priča i iskazuju mnogo emocija. Ako se zadesite u društvu sa puno korniš maca oko sebe, učiniće vam se da ste okruženi velikanima nemog filma: Baster Kiton, Lujza Bruks, Pola Negri, Čaplin bez brkova, Stanlio (ali bez Olia)!

Gusto, veoma mekano, skoro plišano krzno britanki uvek zadržava svoje osnovne karakteristike: krzneni pokrivač im je odlična zaštita od hladne i vlažne klime kakva je u Velikoj Britaniji. Kvalitet i čvrstina dlake su izuzetno važni kod ovih maca – kada se prođe prstima kroz dlaku ona treba da ostane da stoji, ne sme da padne.

Jedna od karakterističnih odlika britanske mačke je njen nasmejan izraz lica – mačka izgleda kao smajli simbol, što je veoma zabavno za svakoga ko je vidi prvi put!

Rextasy Manolo Blanik - foto: Adrian Oprea
Rextasy Manolo Blanik – foto: Adrian Oprea

Korniš reks rasa je priznata u svim svetskim felinološkim organizacijama – WCF, TICA, FIFe i CFA. Rasa nije dosegla slavu sijamki ili britanki – još uvek je veoma dobro čuvana tajna. U Americi se vode dugačke liste čekanja za ovu rasu, jer je veoma retka. U Evropi postoji nešto više dobro organizovanih odgajivača, a i Srbija se može pohvaliti da ima izuzetnu odgajivačnicu ovih maca – Rextasy Cattery. Šteta što se ovo začudno stvorenje ne sreće češće, ali ova delikatna mačka ipak nije za svakoga – samo je za faraone, umetnike i one koji se tako osećaju!

Korniš reksovi trenutno nisu dostupni kod nas. Ali ove izuzetne mace možete upoznati uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu.

Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Svetlana Lalović i Le PETit, prvi put objavljeno 14.02.2015. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu. Zahvaljujemo se Milošu Miniću i Miodragu Rančiću na pomoći oko pripreme teksta

Korniš reks Rextasy Zlatko – svetski šampion…

Rextasy Zlatko - Best Cornish Rex WCF 2015
Rextasy Zlatko – Best Cornish Rex WCF 2015

Na Svetskoj World Cat Federation izložbi mačaka, održanoj u novembru 2015. u Štutgartu, predstavnik Srbije Rextasy Zlatko je pobedio u prestižnom Triple Master Ring takmičenju i tako nastavio neprekinut niz pobeda na velikim međunarodnim izložbama mačaka… više o Rextasy Zlatku…

Korniš reks mace trenutno nisu dostupne. Dostupne rasne mace potražite ovde: