Regdol mačke – umiljate krpene lutke

Ako želite macu mazilicu, regdol je rasa za vas! U naručju se ponašaju baš kao lutke krpenjače ‒ potpuno se opuste i „otegnu” u rukama svakog ko želi da ih mazi!

Regdoli su velike mačke, raskošnog krzna i izrazito plavih očiju koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Uz to su i najumiljatije mace, a u odnosu na svoje mačje rođake, regdoli ne vole visinu, već su uvek u ravni s ljudima.

Foto: Goldy's Dream WCF
Regdol maca – Goldy’s Dream WCF

Ove prelepe mačke raskošne dlake spadaju u mlađe rase, pošto se prvi put pominju šezdesetih godina prošlog veka. Ideja o formiranju nove rase rodila se u domu Amerikanke Ane Bejker u Riversajdu (Kalifornija), koja je bila inspirisana lepotom i neobično finim temperamentom dugodlake domaće mačke Džozefin. Ana je nakon nekoliko godina rada i pažljive selekcije uspela da postigne željene kriterijume, karakterističan izgled i nežan temperament kod mačaka u svom uzgojnom programu. Interesantno je da je na samom početku formiranja rase Ana koristila samo mace udomljene sa ulice.

Pretpostavlja se da su colorpoint mace tipa persijske (himalajske), birmanske i mace nalik burmankama „umešale šape” u nastanak ove rase. Rad na njenom formiranju trajao je mnogo godina, ali popularnost joj je nezaustavljivo rasla, najpre u Americi, a zatim i u Velikoj Britaniji, da bi s početka novog milenijuma ove mace postale planetarno popularne. Regdol mace zvanično su priznate kao posebna rasa 2000. godine i danas se odgajaju u celom svetu uz veliku popularnost.

Regdol maca Joya – Mimi’s Corner WCF

U SAD, matičnoj zemlji ovih prelepih cica-maca, kolali su razni tračevi i brojne urbane legende – da je u nastanak ove rase svoje prste umešala i CIA (Centralna obaveštajna agencija), neki su tvrdili da su regdoli vanzemaljskog porekla, pa se čak govorilo i da ove mace imaju ljudske gene! Naravno, ove glasine bile su proizvod nečije bujne mašte ili odgajivača ljubomornih na nastanak nove rase za koju je zaslužna Bejkerova.

Regdol maca Perla Dolls Queen of Caribbean – Goldy’s Dream WCF

A zašto regdol? Ako niste znali, ragdoll na engleskom jeziku znači krpena lutka, a ove mačke uživaju u maženju i imaju jedan od najdivnijih karaktera u mačjem svetu. Neprekidno bi ležale u vašem krilu, vole da leškare i uživaju u ljudskom dodiru. Ako želite macu mazilicu – regdol je rasa za vas! Mnogi vlasnici i odgajivači kažu da se u naručju ponašaju baš kao lutke krpenjače, potpuno se opuste i „otegnu” u rukama svakoga ko želi da ih mazi i posveti im pažnju.

Foto: Mimi's Corner WCF
Regdol mace – Mimi’s Corner WCF

Regdol mace obožavaju svoje vlasnike. Uvek su u njihovoj blizini, prate ih u stopu, i uvek će ih pozdraviti na vratima po povratku s posla. Razume se, kada se odmarate ili radite za kompjuterom, vaša regdol maca biće vam u krilu ili na vratu i naravno – spavaće noću kraj vas u krevetu. Poput pasa, lako i brzo nauče da se odazivaju na svoje ime i da se dobacuju lopticom. Umereno su aktivne, ali to nikako ne znači da ne uživaju u igri. Obožavaće svoje igračke i uživaće u svakoj zajedničkoj aktivnosti sa svojom ljudskom porodicom. Nisu brbljivice, ali će vas umilnim i tihim mjaukanjem podsetiti da je vreme za obrok ili maženje. S njima je život bajka. U odnosu na druge mace, regdol ne voli visinu i više voli da je u ravni sa svojim ljudima. Krevet je najviša tačka u stanu na kojoj ćete pronaći mačku ove rase. Koristeći pohvale i nagrade, svaki vlasnik svoju regdol macu može naučiti svemu što poželi, jer ove pametnice brzo uče i uvek žele da udovolje vlasniku.

Idealni su mezimci za porodice s decom, jer su pune razumevanja za mališane. Ova maca uživaće i ako u domu ima društvo druge mačke ili psa koji je prijateljski nastrojen prema macama (najbolje ako odmalena dele životni prostor).

Regdol maca Perla Dolls White Crane – Goldy’s Dream WCF

Njihove izrazito plave oči nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Regdoli spadaju u velike rase mačaka i punu zrelost dostižu tek s tri ili četiri godine. Finalna boja krzna takođe se formira do druge godine. Imaju veliku, široku glavu, uši su im blago nagnute ka napred i široko postavljene. Imaju snažan vrat i mišićavo, stameno telo. Noge su im naročito snažne, a zadnje su nešto duže od prednjih. Imaju velike, okrugle šape bogato „okićene” krznom, kao i pufnast raskošan rep.

Regdol maca Kinder – Mimi’s Corner WCF

Regdol mace se gaje u tri osnovne kombinacije boja – colorpoint regdol mačke imaju karakterističnu „sijamsku masku” ‒ uši, šape i rep u tamnijoj boji, a telo je svetlije. Mitted regdol mačke imaju noge, uši, rep i masku na licu (sem brade) u tamnoj boji, brada je obavezno bela, kao i šape, a moraju imati i belu štraftu na stomaku koja se proteže od brade do zadnjih nogu. Dozvoljen je i mali beli „plamičak” na nosu, to jest belina u obliku plamena ili peščanog sata. Bikolor macama su uši, maska i rep tamniji od osnovne boje krzna. Maska mora imati obrnuto V bele boje, a grudni koš, stomak i noge su takođe beli. Uzgajaju se u seal (tamnobraon), čokoladnoj, plavoj, lilac (veoma svetla, topla sivkasta), crvenoj i krem boji.

Regdol maca Diamond Dolls Lilith – Mimi’s Corner WCF

Iako su ovo mace duge i raskošne dlake, regdoli nemaju mnogo poddlake, pa to znači da se linjaju manje od drugih dugodlakih rasa. To naravno nikako ne znači da njihovom krznu nije potrebna nega kako bi bilo zdravo i sjajno. Dvaput nedeljno trebalo bi ih počešljati, prvo četkom sa metalnim zupcima a zatim plastičnim češljem, kako biste zagladili dlaku. Mace će uživati u češljanju, ali samo ako ste nežni, i ova aktivnost će vas samo dodatno zbližiti s vašom mezimicom. Nije im potrebno često kupanje, možda na svakih nekoliko meseci.

Regdol maca Kinder – Mimi’s Corner WCF

Ako želite da nabavite regdol macu, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre.

Regdol mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanim WCF odgajivačnicama. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Ivana Labović i Svetlana Lalović, prvi put objavljeno u časopisu Mačka, 12.2018. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu

WCF odgajivačnice regdol mačaka

Ako ste odlučili da nabavite regdol macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima:

Goldy’s Dream WCF Slovenija, Sp. Duplek / +386-31-242485 / e-mail / FB

Mimi’s Corner WCF Srbija, Beograd / 061-1648-459 / e-mail / FB