Abisinske mačke – ljubimice faraona

Da li vas privlači ideja da za ljubimca imate minijaturnu pumu, pravog malog planinskog lava i ujedno maznog i odanog ljubimca?  Da li je ovakav spoj moguć ili je takvo biće samo plod mašte? Moguće je, takvo biće postoji, jer sve navedeno opisuje – abisinsku mačku!

Putovanje Plavim Nilom i dalje

Abisinska mačka je jedna od najstarijih rasa u porodici mačaka. Smatra se da je istorijski povezana sa staroegipatskim mačkama iz doba faraona. Rane anatomske studije mumificiranih mačaka u Egiptu, pronađenih tokom prvih velikih arheoloških istraživanja  s početka XX veka, ukazivale su da im je morfologija slična današnjim abisinskim mačkama. Snažno, mišićavo a opet elegantno telo, načuljene uši, velike ekspresivne, bademaste oči i neobično krzno kao u divljeg zeca odaju nam povezanost abisinki sa divljom mačkom koja i danas živi na izvorištu Plavog Nila na visovima Abisinije, današnje Etiopije. Čini nam se da bazaltne skulpture i mačje mumije iz drevnog egipatskog grada Bubastisa žive i danas, u obličju abisinske mačke!

Mačke iz Bubastisa, 1000-500 pre n. e.

Prva dokumentovana abisinka na tlu Evrope zvala se Zula (prema nekim izvorima Zeyla). Ova maca stigla je u Englesku upravo iz Abisinije. Tokom vojnog konflikta nju je pronašao i spasao engleski oficir, kapetan Barrett-Lennard. Zula je izlagana na prvoj zabeleženoj izložbi mačaka u Kristalnoj palati, u Londonu 1871. godine, a izveštaj sa izložbe koji je izašao u Harper’s Weekly magazinu prenosi nam je da je Zula izazvala veliko interesovanje i osvojila treće mesto u ukupnom plasmanu. Od tog trenutka razvojna istorija ove rase biva zamagljena. Znamo da su ih nakratko zvali i Bunny Cat (zec mačka), asocirajući na neobičnu šaru njihovog  krzna, zatim su ih pominjali i kao British Ticked Cat, ali njihovo prvo ime pod kojim su se pojavile u Evropi ipak je opstalo. Ime je ozvaničeno 1929. godine, od kada počinje registracija abisinki u engleskom GCCF-u, najstarijoj svetskoj felinološkoj organizaciji. Ubrzo zatim abisinke nastanjuju i severnoameričko tlo. Rasa je od nestanka tokom drugog svetskog rata spašena upravo tim izvozom za  Ameriku. Tamo je posle rata postala jedna od najpopularnijih rasa zahvaljujući izuzetnoj inteligenciji, karakteru i posebno egzotičnoj pojavi koja asocira na pretke iz davnine i divljine.

Harpers Weekly

Uprkos popularnosti i dugom prisustvu ovih maca u zapadnom svetu, njihovo poreklo i dalje zbunjuje felinologe. Skorašnja DNK istraživanja ukazuju da su današnje abisinke genetski blisko povezane i sa mačkama iz Indije i jugoistočne Azije. Kako, otkud, zašto… njihovo putešestvije oko sveta ostaće za sada tajna. Bilo kako bilo, abisinke je lako zamisliti u povorci mačkolike Bastet, drevne egipatske boginje!

Nektarcats Oliv for Funky Valentine WCF (ruddy)

Privržene pametnice

Abisinke su veoma inteligentne mačke. U svim prezentacijama i opisima ove rase naglašava se njihova inteligencija. Poznavaoci i ljubitelji abisinki se slažu: „abisinska mačka svakako je jedna od najinteligentnijih životinja ikada nastalih”(Carolyn Osier, sa sajta CFA – Cat Fanciers’ Association). 

Abisinke su izrazito ekstrovertne prirode i veoma društvena bića. To su prevashodno mace za naručje i predu 24/7. Ne odvajaju se od svoje ljudske porodice, prate ukućane u stopu i učestvuju u domaćim poslovima, “pomažući” u svemu. Lako su prilagodljive i uklapaju se u svaki dom, ali očekuju da budu voljene i u centru pažnje. Dobro će se slagati i sa drugom macom ili kucom u porodici. 

Abisinke su izrazito ekstrovertne prirode i veoma društvena bića, te ako su zapostavljene vidno će patiti. Lako su prilagodljive i uklapaju se u svaki dom, ali očekuju da budu voljene i u centru pažnje. Dobro će se slagati i sa drugom macom ili kucom u porodici. 

Foto: Funky Valentine WCF

Celog života ostaju razdragane poput mačića, uživajući u igri i interakciji sa ljudima. Rado će deliti predljive trenutke nežnosti sa svojim vlasnikom, ali njihova radosna i okretna priroda nikada ne zapostavlja igru. Stoga im valja obezbediti igračke i penjalice na kojima će pokazivati svoje atletsko umeće. Lako se nauče raznim trikovima, npr. igri baci-donesi i lako prihvataju šetnje na povocu. Zadivljujući su skakači, a poznavaoci rase tvrde da su ove mace apsolutne šampionke u ovoj mačjoj disciplini. Abisinke su mace koje žive život punim plućima!

Miscat's Igor Karkaroff for Funky Valentine WCF (ruddy)
Miscat’s Igor Karkaroff for Funky Valentine WCF (ruddy)

Minijaturne pume

Abisinke pojavom oduzimaju dah! One nisu velike mačke, prosečne su veličine, no zbog mišićavog i gipkog tela, moćne pojave i gracioznih pokreta, a posebno zbog krzna, nepogrešivo liče na umanjene lavice ili lavove sa Stenovitih planina. Njihove misteriozne, krupne, ekspresivne oči uvek blistaju bilo da su zlatne, smaragdne ili boje jantara.

Krzno im je svileno na dodir, gusto, elastično i izrazito sjajno. Boja krzna pri korenu je svetla a svaka dlaka pri vrhu ima 2-3 tamnija prstena. Vrhovi dlaka su tamni – stručni izraz za ovu odliku je ticked tabby. Postoji više priznatih boja kod abisinki i to su: ruddy (intenzivno riđa sa crnim završetcima), plava, čokoladna, sorel (nežnije riđa sa braon crvenkastim završetcima) i fawn (srneća bež). Postoje i srebrni varijeteti navedenih nijansi, koji ovoj rasi posebno lepo stoje.

Funky Valentine J.C. Bach (blue) i Baltasar (sorell)

Abisinke su Izrazito kratkodlake mačke, sa veoma malo poddlake. To ih čini idealnim kućnim ljubimcima, jer se minimalno, gotovo neprimetno linjaju. Četkanje jednom u nekoliko nedelja je više nego dovoljno! Takođe je primećeno da je alergijska reakcija na abisince umanjena, jer im je perutanje kože zanemarljivo ili ga uopšte nema.

Funky Valentine Charlotte (fawn) i Bastet Moon (ruddy)
Funky Valentine Charlotte (fawn) i Bastet Moon (ruddy)

Slično kao kod mnogih mačjih rasa, postoje dva tipa abisinki – tradicionalni i moderni. Moderni tip je fragilnije građe, vitkijeg tela, oštrijih linija i naglašenijih ušiju. Moderni tip je popularan u Americi i u Rusiji, jer je puno felinoloških klubova u Rusiji pod uticajem CFA, najstarijeg američkog udruženja felinologa. Tradicionalni tip abisinki, moćne i mišićave građe poput  staroegipatskih mačaka iz Bubastisa, preferira se u Velikoj Britaniji, zapadnoj Evropi i Australiji.

Walt Disney – One Hundred and One Dalmatian, 1961.

Mačkolike muze

U popularnoj kulturi 60-tih i 70-tih godina abisinke su se često pojavljivale u filmovima za decu. Narednik Tibs iz Diznijevog klasika “101 dalmatinac” inspirisan je baš abisinskom mačkom.

Walt Disney – Cats from outer space, 1978.

U još jednoj veoma popularnoj komediji iz Diznijeve produkcije “Mačka iz svemira” (The Cat from Outer Space) u glavnoj ulozi je upravo abisinac.

David Bowie

Poznato je da su kreativnim ljudima mačke oduvek bili pratioci, a legendarni muzičari  David Bowie i Isaac Hayes su svoje mačje muze potražili baš među abisinskim mačkama. Među obožavaocima abisinki kruži anegdota koja kaže: to su opasne mačke jer od čoveka lako naprave zavisnika! Onaj ko ih upozna, više ne može da zamisli dan bez abisinske mačke.

Foto: Funky Valentine WCF

Ako želite da nabavite abisinsku macu, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre.

Jokercats Tekla for Funky Valentine WCF (fawn silver)

Abisinske mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanoj WCF odgajivačnici. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Svetlana Lalović i Le PETit, prvi put objavljeno 30.04.2017.
Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu

Galerija: abisinske mačke

Abisinska maca Baltazar – Funky Valentine WCF
Abisinska maca Bastet – Funky Valentine WCF
Abisinska maca Jokercats Tekla – Funky Valentine WCF
Abisinska maca Miscat’s Igor Karkaroff – Funky Valentine WCF
Abisinska maca Miscat’s Igor Karkaroff – Funky Valentine WCF
Abisinska maca Nektarcats Kendra – Funky Valentine WCF

WCF odgajivačnica abisinskih mačaka

Ako ste odlučili da nabavite abisinsku macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivaču:

Funky Valentine WCF Srbija, Beograd / 063-833-8361 / e-mail / web FB