Britanke – mačke iz zemlje čuda

„Da postoji takmičenje najluckastijih mačaka, Češirski mačak bi svakako zauzeo prvo mesto. Tajanstveni, misteriozni mačak Alisi pomaže koliko joj i odmaže. Prugasti mačak sa širokim osmehom ima sposobnost da nestane kad poželi i da se ponovo stvori, što vas ili preplaši ili veoma zabavi!“

Luis Kerol, Alisa u zemlji čuda

Britanska kratkodlaka (British Shorthair) je uz pesijku, sijamku i abisinku jedna od najstarijih priznatih rasa mačaka. Legenda o britankama kaže da su Cezar i njegove legije još u prvom veku naše ere doneli domestifikovane mačke iz Egipta u Veliku Britaniju, da sačuvaju useve od glodara. Tokom vekova ovi mačji došljaci su se mešali sa ostrvskim divljim mačkama i njihovi potomci su se razvijali izolovano od svojih kopnenih rođaka. Vremenom su im se razvile osobene karakteristike: krupna i robusna građa, i kratko ali vrlo gusto krzno koje je uslovila klima na ostrvu. Od tih maca je nastala današnja britanska kratkodlaka rasa.

Blue Barny WCF
Britanska maca Ablikats X-man – Blue Barny WCF

1871. godine u Kristal Palasu u Londonu je održana prva zabeležena izložba mačaka na svetu i tom prilikom je probranoj publici iz visokog društva po prvi put predstavljena britanska kratkodlaka mačka, prirodne plave (sive) boje. Od tada su britanke jedna od najpoznatijih evropskih rasa. Posle Drugog svetskog rata britanke se osim u plavoj pojavljuju i u mnogim drugim bojama i šarama, a izvedena je i dugodlaka varijanta britanke – British Longhair.

Foto: Blue Bears WCF
Britanska maca – Blue Bears WCF

Britanska kratkodlaka mačka je krupna mačka, debeljuca. Prosečna težina je 7 kg – mužjaci mogu dostići 7-9 kg a ženke 4-6 kg. Telo je lepih proporcija, masivno i snažno. Glava im je savršeno okrugla. Britanke imaju punačke obraze, kratak vrat i snažne grudi i ramena. Butkice su im zanosno popunjene, a rep je debeo i okruglast.

Britanke krase velike okrugle oči. Boja očiju kod većine kolornih varijanti je u nijansama od toplo zlatne do bakra, dok srebrne i zlatne varijante – silver tabby, silver shaded, gold shaded, chinchilla – imaju zlatne, zelene i tirkizne oči.

Britanska maca Armello – Naisus Legend WCF

Gusto, veoma mekano, skoro plišano krzno britanki uvek zadržava svoje osnovne karakteristike: krzneni pokrivač im je odlična zaštita od hladne i vlažne klime kakva je u Velikoj Britaniji. Kvalitet i čvrstina dlake su izuzetno važni kod ovih maca – kada se prođe prstima kroz dlaku ona treba da ostane da stoji, ne sme da padne.

Jedna od karakterističnih odlika britanske mačke je njen nasmejan izraz lica – mačka izgleda kao smajli simbol, što je veoma zabavno za svakoga ko je vidi prvi put!

Britanska maca Brit Vivid Happy – Ming Haraya WCF

Najstarija priznata boja krzna kod britanki je plava. Vremenom i ukrštanjem nastale su i mnoge druge boje – crna, narandžasta, krem, čokoladna, cimet, lilak, kao i razne kolorne kombinacije i šare – od jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, tigrastih do zlatno ili srebrno osenčenih. Jedna od najpopularnijih šara je silver tabby, kod nas popularno nazvana „Viskas maca“.

Foto: Lana's Story WCF
Foto: Lana’s Story WCF

Mlade britanske kratkodlake mace su otporne i brzo rastu, ali fizički i psihički se potpuno razviju tek sa 3-5 godina. Zato što tako sporo sazrevaju, britanke dugo vremena zadržavaju odličnu fizičku formu a očekivani životni vek im je duži nego kod drugih mačaka. Britanke su vesele, uvek spremne za igru. Čak i ako vlasnik nema vremena da se pridruži svojoj maci u igri, snaći će se ona sama već. Razigranost joj ne manjka čak i kada odraste. I pored krupne građe, to je mačka koja je izuzetno spretna, čak je i izvrstan lovac.

Britanska maca Fantasy Avalon Ringo Starr – Fantasy Iris WCF

Britanske kratkodlake mačke su mirne, uravnotežene, prijateljske naravi što ih čini jednom od najpopularnijih mačjih rasa. Po temperamentu spadaju u umereno aktivne. Britanke su mace koje vas slede po kući, prate svaki vaš korak, a čim sednete smestiće se pored vas. S obzirom na njihovu druželjubivost, otvorenost i nenametljivost izvrsno se slažu sa ostalim ljubimcima, malom decom kao i sa svim članovima porodice. Ponašaju se kao ravnopravni članovi porodice, te će rado lenčariti uz vlasnika gledajući televizijski program – crtaće ili kakav sportski prenos. Nauče se brzo svakom kućnom redu i pravilima i zaista su odlični kućni ljubimci.

Češirski mačak - Sir John Tenniel, 1889 / foto: Island of Angels WCF
Češirski mačak – Sir John Tenniel, 1889 / foto: Island of Angels WCF

Britanske mačke su veoma poslušne i lako se mogu trenirati. U popularnoj kulturi svuda su prisutne, počevši još od prvog izdanja romana „Alisa u zemlji čuda“ gde je kao model za ilustraciju zagonetnog Češirskog mačka poslužio upravo jedan britanski kratkodlaki mačkonja. Češirski mačak je slika i prilika kompleksnog karaktera britanskih maca – ako vam se dopadao neuhvatljivi prugasti mačor sa širokim osmehom iz Alise, dopadaće vam se i britanska maca!

Mnoge britanke su postale čuvene po ulogama u filmovima i reklamama. Međutim, iako se britanske silver tabby mace popularno nazivaju „Viskas mace“, istina je da u tim reklamama zapravo igraju američke kratkodlake mačke (american shorthair) – prekookeanske rođake koje veoma podsećaju na britanke. Koje god rase bile, mace u toj šari su zaista prelepe.

Foto: Sibnib WCF
Britanska maca – Sibnib WCF

Ako želite da nabavite britansku macu, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre.

Britanske mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanim WCF odgajivačnicama. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu.

Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Svetlana Lalović i Le PETit, prvi put objavljeno 13.07.2015. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu. Zahvaljujemo se Nini Mesaroš-Ibrovac, Ljiljani Đokić, Neveni Burlica, Zagorki Maksimović i Olgi Mihajlović na pomoći oko pripreme teksta

Galerija: britanske mačke

Britanske mace – Sibnib WCF
Britanska maca Ablikats X-man – Blue Barny WCF
Britanska maca Brit Vivid Happy – Ming Haraya WCF
Britanska maca Silver Jessie – Sibnib WCF
Britanske mace – Naissus-Legend WCF
Britanske mace Jeremy i Klency – Fantasy Iris WCF

WCF odgajivačnice britanskih mačaka

Ako ste odlučili da nabavite britansku macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima:

Ambrato Amore WCF Srbija, Sombor / 065-909-1138 / e-mail / FB

Andonini WCF Srbija, Subotica / 065-266-0903 / e-mail / FB 

Belini Puhiji WCF Slovenija, Zgornja Besnica / +386-40-452868 / e-mail 

Blue Barny WCF Slovenija, Črnomelj / +386-41-519802 / e-mail 

Blue Bears WCF Srbija, Niš / 063-1045-329 / e-mail / FB / IG

Charm de Lune WCF Slovenija, Mala Nedelja / +386-69-681024 / e-mail 

Coco Meliá WCF Srbija, Ruma / 060-060-5951 / e-mail / FB   

De Bamsy WCF Srbija, Zaječar / 060-4325-652 / e-mail 

Fantasy Iris WCF Gradiška, Rep. Srpska / +387-66-134369 / e-mail / FB   

Fluffy Cheeks WCF Kronstorf, Austrija / +43-650-840-2773 / e-mail   

Lana’s Story WCF Švajcarska, Rüthi / +386-40151821 / e-mail / FB

Lumane Palace WCF Slovenija, Sp. Duplek / +386-40-334447 / e-mail / FB

Ming Haraya WCF Srbija, Novi Sad / 062-1550-509 / e-mail 

Montenegrincat WCF Crna Gora, Bar / +382-68278021 / e-mail 

Naissus Legend WCF Srbija, Niš / 064-662-5518 / e-mail / FB   

Nemausus WCF Francuska, Poulx / +33-629-072934 / e-mail

Sibnib WCF Srbija, Kruševac / 064-368-2248 / e-mail / web / FB

Zlati levi WCF Slovenija, Črnomelj / +386-40-734-346 / e-mail / FB