Sibirke – mačke kao iz bajke

Život sa sibirskom mačkom je tako divan i zabavan da vam vrlo brzo neće biti dovoljna samo jedna maca! Sibirci će postati vaši najbolji prijatelji, ispovedači i zabavljači!

Ova veličanstvena rasa je poznata preko 1000 godina. Iako bi se po imenu rase moglo zaključili da dolaze iz Sibira, ove mace su nastanjivale celu teritoriju Rusije. Sibirske mace zauzimaju posebno mesto u ruskim bajkama i pričama. Prema starim legendama ove mačke su bile vodiči u podzemlje – veoma slično Haronu, čamdžiji na reci Stiks iz grčke mitologije. Kasnije, sibirska maca je ušla u rusku tradiciju kao simbolični čuvar kuće. Prema predanju, kada kupite ili sagradite kuću prvo puštate mačku da uđe u dom, a krevet trebate postaviti na prvom mestu gde maca legne.

Mačak Bajun
Mačak Bajun

Jedan od najpoznatijih likova iz ruskih bajki je mačak Bajun (Кот Баюн), mačak koji u gustim sibirskim šumama gospodari vukovima i medvedima. Bajun sedi na visokom stubu, pevuši zavodljive melodije i magičnim glasom, poput Sfinge, pripoveda priče i postavlja zagonetke putnicima namernicima, polako ih uspavljuje, a zatim vodi kod zle veštice baba Jage. Međutim, onaj junak koji uspe da se odupre i uhvati nevaljalog mačka biće oslobođen svih bolesti. Na uzbudljivim i poučnim bajkama o Bajunu su odrastale generacije malih Rusa. Čak i na veoma starim ilustracijama mačak Bajun odgovara današnjem tipu sibirske mačke, što govori o tome da se ova rasa veoma malo menjala tokom vekova.

Sibireya Nestor Sarji - foto: Silvija Pampalona WCF
Sibireya Nestor Sarji – foto: Silvija Pampalona WCF

Sibirska mačka je krupna i snažna mačka i potrebno je oko 5 godina da sibirka potpuno sazri. Budući da su veoma krupne dostižu i veliku težinu: mužjaci su teški 7-10 kg, a ženke su nešto sitnije i mogu imati 4-6 kg. Vrat im je okrugao, mišićav i prekriven je gustim krznom nalik na grivu koja sa godinama postaje sve izraženija. Telo sibirske mace je srednje dužine, mišićavo, sa zadnjim delom pod blagim uglom u odnosu na ramena. Sibirke imaju čvrst stomak i veoma jake zadnje noge, kojima se služe da preskoče velike visine.

Foto: Olga Krutovertseva - Sibereya WCF
Foto: Olga Krutovertseva – Sibereya WCF

Sibirska mačka je poludugodlaka mačka i dlaka im varira u zavisnosti od sezone. Ako je zima, sibirke imaju gusto i bogato troslojno krzno koje ih štiti od hladnoće. Kako se bliži leto ulaze u period linjanja, kada svoje zimsko krzno menjaju za manje gusto letnje. I pored sezonskog odbacivanja krzna, sibirske mačke uvek zadržavaju svoj čupav izgled. Najizraženije im je krzno oko vrata i repa, koji je raskošan i kojim se služe da zaštite lice i šape od hladnoće. Šapice u predelu jastučića imaju karakteristične čuperke koji služe kao zaštita od promrzlina. Iako imaju gusto krzno, dovoljno je počešljati ih dva puta nedeljno, izuzev tokom nekoliko nedelja sezonskog linjanja kada se moraju četkati svakodnevno. Ova rasa ne zahteva često kupanje zbog vodootpornog krzna, koje ne dozvoljava nečistoći da dođe do kože.

Neva maskerada Bjanka - Foto: Sibnib WCF
Neva maskerada Bjanka – Foto: Sibnib WCF

Prema standardu rase krzno kod sibirki može biti gotovo svih boja i šara. Dozvoljena je svaka količina bele kao i kolorpoint varijacije. Jedino čokoladna i cimet boja, kao i razblažene nijanse tih boja (tzv. lilak i bež) nisu dozvoljene kod sibirske rase.

Kolorpoint varijetet sibirki naziva se neva maskerada (Neva Masquerade). Ime je inspirisano bojom očiju ovih maca, plavim poput reke Nevi koja protiče Sankt Peterburgom. Kolorpoint je izraz koji se odnosi na „sijamsku masku“ kod mačaka, kod kojih su njuškica, uši, šape i rep obojeni tamnije u odnosu na telo a boja očiju je intenzivno plava.

Foto: Olga Krutovertseva - Sibereya WCF
Foto: Olga Krutovertseva – Sibereya WCF

Sibirke karakteriše veoma umiljat izraz lica sa velikim, skoro pa okruglim očima, čiji su spoljni uglovi blago zakošeni ka početku ušiju. Oči mogu biti svih boja i ne zavise od boje mačke, izuzev u slučaju neva maskerade – tada moraju biti plave. Uši su srednje velike, blago nagnute ka napred. Uši su zaobljene, a dozvoljeni su zašiljeni pramenovi na vrhovima ušiju, takozvani lynx tipping kao kod risova.

Foto: Venera Kostadinova - Vesta WCF
Foto: Venera Kostadinova – Vesta WCF

I pored ovako moćne pojave, sibirska mačka je velika maza. Po prirodi su mirne i nežne, privržene vlasnicima, a slažu se lepo i sa drugim ljubimcima. Sibirke uživaju u igri i opuštanju sa vlаsnicima. Ove mace koriste svoju izuzetnu inteligenciju za rešavanje različitih problema, a vole i da se igraju žmurke ili dobacivanja loptice. Imaju prelep, nežan glasić, uživaju da „razgovaraju“ sa ukućanima i obavezno će vas pozdraviti i čekati kod vrata kada dođete kući.

Pratiće vas svuda kako bi zadovoljile svoju radoznalost. Sibirska maca će provesti sate uživajući u maženju i četkanju. Čak i kada odrastu u stanju su da se satima igraju, jedna sa drugom ili igračkama i tako zabavljajći sebe zabavljaju i svoje ljudske prijatelje. Sibirske mace imaju urođenu fascinanciju vodom. Prosto je obožavaju i nemojte se iznenaditi ako zateknete vaše mezimče sa šapicama u posudi za vodu ili čak u kadi punoj vode!

Foto: Venera Kostadinova - Vesta WCF
Foto: Venera Kostadinova – Vesta WCF

Poznato je da jedan broj ljubitelja maca ne može da ima mačku u domaćinstvu zbog alergije. Većinu ovih alergija (ali ne sve) uzrokuje FEL D1 protein. Postoje tvrdnje da sibirske mačke imaju niži nivo ovog proteina u pljuvačci. Pored toga nihovo gusto troslojno krzno ne dopušta alergenima koje luče lojne žlezde i peruti da izađu na površinu, pa je zbog toga rašireno verovanje da su sibirke „hipoalergijske“ mačke. Zaista, mnogi inače alergični ljubitelji maca bez problema dele dom sa sibirskom mačkom. Ako ste alergični i želite da probate sa sibirskim mačetom, prvo provedite neko vreme u odgajivačnici. Ako nije došlo do neželjenih reakcija, odvedite mače kući. Nemojte brinuti ukoliko se nakon nekoliko dana od dolaska mace u vaš dom pojave blage reakcije. Organizmu je potrebno par nedelja do najviše mesec dana za navikavanje i vremenom će se simptomi verovatno smanjivati i na kraju nestati. Dokle god su simptomi alergije zanemarljivi sve je u redu, ali ukoliko se stanje ipak ne poboljšava pozovite odgajivača i vratite mače.

Foto: Olga Krutovertseva - Sibereya WCF
Foto: Olga Krutovertseva – Sibereya WCF

Ako želite da nabavite sibirsku macu, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre.

Foto: Bastet Beauty WCF
Foto: Bastet Beauty WCF

Sibirske mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanoj WCF odgajivačnici. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Svetlana Lalović, Nevena Burlica i Le PETit, prvi put objavljeno 07.06.2015. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu. Zahvaljujemo se Sanji Puhalo na pomoći oko pripreme teksta

WCF odgajivačnice sibirskih mačaka

Ako ste odlučili da nabavite sibirsku macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima:

Bastet Beauty WCF Srbija, Beograd / 069-344-7964 / e-mail / web / FB / IG