Pet friendly Beograd

LePetIt Cat Club logo

Akcija Pet Friendly Beograd

Pet friendly Beograd

Ljubimci, dobrodošli u beogradske lokale!

Akcija Društva Le PETit za unapređenje kulture zajedničkog života sa kućnim ljubimcima

“Da li mogu da uđem sa ljubimcem?” pitanje je koje će se sve ređe čuti na beogradskim ulicama, jer sada svi lokali u kojima su kuce i mace dobrodošle mogu da istaknu nalepnicu sa ružičastim srcem, konturama mačke i psa, i porukom “Ljubimci dobrodošli”. Akcija se od 2013. izvodi u saradnji sa Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove grada Beograda.

Kampanja “Ljubimci dobrodošli” nas podseća da su kućni ljubimci u lokalima uobičajen prizor u mnogim gradovima sveta, a Beograd se ovom dobrom običaju priključio 2011, usvajanjem Odluke o držanju domaćih životinja kojom je omogućeno uvođenje ljubimaca u prodavnice, restorane i kafiće. 

Zakonski okvir za akciju 'Pet Friendly Beograd'

Pet friendly Beograd

Izvod iz važeće Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, Službeni list grada Beograda, br. 37/2011 i 55/2011

Član 24: Vlasnici, odnosno korisnici objekata u javnom korišćenju, ističu na vidnom mestu obaveštenje o slobodnom uvođenju, odnosno zabrani uvođenja pasa i mačaka u objekat.

Zabranjeno je uvoditi pse i mačke u:

  • objekte koje koriste organi državne uprave i lokalne samouprave
  • objekte i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana
  • objekte i prostorije u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna delatnost i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata
  • objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova
  • objekte za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica
  • verske objekte.

Društvo Le PETit, pokretač akcije 'Pet Friendly Beograd'

Pet friendly Beograd

Interesantno je da uprkos činjenici da psi čine većinu ljubimaca koje vlasnici vode u grad, kampanju pokreće društvo ljubitelja mačaka “Le PETit”.

Naš grad je već par godina na zvaničnoj listi evropskih Pet friendly gradova, što znači da je grad Beograd i zakonski dozvolio uvođenje ljubimaca u kafiće, restorane, trgovačke centre… Ipak, čini nam se da ta odluka nije bila dovoljno vidljiva, te smo rešili da podsetimo sugrađane na to. Krenuli smo u akciju podsećanja, napravili smo nalepnicu koja besplatno može da se preuzme, a koja će pomoći i olakšati komunikaciju vlasnika ljubimaca i vlasnika lokala gde su kućni ljubimci dobrodošli. Naravno, pored ljubavi i brige, vlasnici moraju da pokažu i odgovornost – ljubimci treba da budu vakcinisani, očišćeni od parazita i lepo vaspitani.

Pružimo dobrodošlicu ljubimcima u gradskim prodavnicama, restoranima i kafićima – zbog humanije i radosnije atmosphere u našem inače gostoljubivom gradu”, kaže Svetlana Lalović iz udruženja “Le PETit”.

Akcija Pet Friendly Beograd u medijima

  • Blic – Promovisana nalepnica koja označava da su ljubimci dobrodošli u kafićima
  • Danas – Ljubimci dobrodošli u beogradske lokale
  • Vesti.rs – Ljubimci su dobrodošli

Nalepnice i bedževi Pet Friendly Beograd

Vlasnici lokala mogu slobodno da preuzmu pripeme za nalepnice i da ih odštampaju sami ili u najbližoj kopirnici:

Nalepnice Pet Friendly se mogu koristiti u Beogradu ali i svim drugim mestima gde je dozvoljeno uvođenje životinja u lokale.