Nebelung mačke – bića izmaglice 

Nebelung je relativno nova rasa mačaka, datira od sredine 80-tih godina prošlog veka, kada su na svet došla dva mačeta, lepršave plave polu-duge dlake, zelenih očiju i graciozne građe. Njihova vlasnica Kora Kob, iz Sjedinjenih Američkih Država, bila je toliko očarana njihovom pojavom da je odluka o stvaranju nove rase bila neminovna!

Rodonačelnici nebelung rase nazvani su Zigfrid i Brunhilda, prema junacima starogermanskog epa Pesma o Nibelunzima. Ime nebelung dobili su po nemačkoj reči nebel, što znači magla, izmaglica, kao i po već pomenutoj epskoj sagi o Nibelunzima. Podsećajući svojim izgledom na rusku plavu rasu, kao i činjenici da su se u leglima ogajivačnica ruskih plavih, doduše retko, dešavala rođenja mačića sa dugom dlakom, standardi nebelung rase su bazirani na standardima za rusku plavu sa izuzetkom dužine dlake. Iz istih razloga, sa ciljem proširenja linija i kvaliteta, jedino dozvoljeno ukrštanje nebelung mačke je sa ruskom plavom mačkom.

Zigfrid i Brunhilda - Wikipedia
Zigfrid i Brunhilda – Wikipedia

Kad ugledate prvi put mačku nebelung rase postaje vam jasno zašto je zovu “Creature of Mist” ili “biće izmaglice”, jer njena elegantna pojava, graciozni nežni pokreti, rep sa vazdušastim plavim oreolom koje tvori bujna dlaka i zelene oči plene i oduševljavaju. Potrebno je do dve godine da se karakteristična zelena boja očiju nebelung mačaka u potpunosti razvije i zasija smaragdnim sjajem. Retko ko će ostati ravnodušan, naročito kad zaroni prste u to svileno, mekano krzno, gusto i dvoslojno, sa srebrnkastim vrhovima. Kod mužjaka tokom zime dlaka oko glave i na grudima zna da bude toliko bogata i gusta da se doima kao lavlja griva. Telo je dugo, vretenasto, postavljeno na visokim nogama i dugog vrata te uprkos bujnom krznu nebelung mačka se doima odmereno i elegantno. Utisak elegancije biva pojačan kada nebelung mace zakorače, sa visoko podignutim raskošnim repom, jer njen korak i kretnja su graciozni kao balet, čista poezija u pokretu.

Nebelung mačke su nežnog karaktera, sklone igri, mazne, privržene vlasniku. Svog ljudskog prijatelja u stopu prate iz prostorije u prostoriju i svaki pokret biva ispraćen budnim, bistrim pogledom punim radoznalosti i odanosti. U stanju su da svog ljudskog drugara satima čekaju na prozoru i tačno će prepoznati vaš korak i spremno vas dočekati na samim vratima, žurno pričajući šta ste propustil dok ste bili odsutni. Naravno, lepo vaspitanje nalaže da macu za takvu dobrodošlicu nagradite jednom sesijom maženja.

Foto: Kristina Tošić
Foto: Kristina Tošić

Nebelunzi su vrlo su aktivni čak i u seniorskoj dobi. Plišani miš ili peruška na štapu su beskrajni izvor igre i uzbuđenja. Lako nauče da vam donose nazad “plen” koji ste im bacili, a igra “šugice” je posebno omiljena te vole da je upražnjavaju i sa ljudima ili bliskim mačjim drugarima. Prema strancima mogu biti uzdržani, ali uglavnom preovlada poslovična mačja radoznalost pa će ubrzo prići gostu da ga omirišu, pregledaju njihovu torbu ili ako je na raspolaganju jakna od gosta rado će da se smeste u nju. Nebelung mace znaju da dobiju iznenadnu potrebu za maženjem i tada na sat i situaciju ne gledaju, te vas u gluvo doba noći može probuditi njihova njuškica na vašem obrazu, sve vreme predući, ili će vas zateći između zalogaja dok jedete. Tada prekinite to što radite i na trenutak uzvratite nežnost tom magličastom, srebrnom, vernom biću – biće vam zahvalno zauvek!

Foto: Kristina Tošić
Foto: Kristina Tošić

Nebelung mačka je pogodna za život u stanu, a od vlasnika se očekuje da joj obezbedi dovoljno prostora za igru kao i kutak kada maca poželi da se malo osami. Najviše joj pogoduje mirno okruženje.

Nebelung je još uvek relativno retka rasa. Iako je nastala u Americi, 99% uzgajivača se danas nalazi u Evropi, najviše u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj. Priznata je ili prihvaćena u velikim felinološkim asocijacijama TICA, ACF, GCCF, WCF i u samostalnim felinoškim klubovima u Francuskoj (LOOF), Nemačkoj, Belgiji i Holandiji.

Foto: Kristina Tošić
Foto: Kristina Tošić

Nebelung mace trenutno nisu dostupne kod nas. Ali ove izuzetne mace možete izbliza upoznati na Mrnjau Festu, tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Svetlana Lalović, Kristina Tošić i Le PETit, prvi put objavljeno 27.01.2015. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu

Nebelung mace trenutno nisu dostupne. Dostupne rasne mace potražite ovde: