Spasavanje macaka

LePetIt Cat Club logo

Spasavanje mačaka

Spasavanje macaka

Kako othraniti spaseno mače

Ako ste spasli mače sa ulice – čestitamo, učinili ste dobro delo! Bespomoćno mače će uz vašu pomoć veoma brzo ojačati, stati na svoje šape a zatim ga možete zadržati ili mu potražiti stalni dom. Za početak treba znati sledeće:

Mače treba što pre odneti kod veterinara na prvi pregled. Veterinar će proceniti koliko je mače staro i dati veoma korisna uputstva za ishranu i dalju negu. Ako mače ima buvice, parazite, neku infekciju ili virusno oboljenje veterinar će to veoma brzo i lako sanirati.

Veoma mali mačići moraju da se ušuškaju da im bude toplo. Mačići nemaju regulaciju telesne temperature pa mogu da uginu od hipotermije. Ako mnogo plaču, ušuškajte ih i pokrijte preko glave da se ne plaše.

Veoma mali mačići moraju da se hrane često, preko dana na svaka tri-četiri sata, noću razmaci mogu biti duži. Možete ih hraniti mlekom za mačiće u prahu (nabavlja se u veterinarskoj apoteci) ili obrokom koji ćete sami pripremiti:

Recept za ishranu malih mačića, za 1dl hrane:

– 1/3 mleka bez laktoze (ili zamena, videti dole)
– 1/3 punomasne pavlake / milerama
– 1/3 probiotskog jogurta
– 1 žumance, obavezno sveže i dobro oprano od belanca, ili komadić maslaca.

U ovu smesu dodati  malo infuzione glukoze (kupuje se u apotekama) ili malo meda ili šećera. Voditi računa da smesa ne bude mnogo gusta, najbolja gustina je kao testo za palačinke ili malo ređa. Ako je pregusto, razrediti ga mlekom ili jogurtom.

Svakog dana treba praviti novu hranu, držati na hladnom i grejati po potrebi. Visoka higijena se podrazumeva. Smesu dajte putem šprica ili cucle za male životinje (kupuje se u boljim pet-šopovima).

Zamena za mleko bez laktoze:

Mačići ne mogu da vare kravlje mleko sa laktozom. Ako ne možete da nabavite mleko bez laktoze, pripremite zamenu:

– 1/6 prokuvane vode
– 2/6  punomasne pavlake / milerama
– 3/6 probiotskog jogurta.

Količine za ishranu mačića:

– 1 nedelja: 7 obroka dnevno po 2ml – 4ml
– 2 nedelja: 6 obroka dnevno po 5ml – 10ml
– 3 nedelja: 5 obroka dnevno po 10ml – 15ml (već mogu sami da jedu iz plitke tacne)
– 4 nedelja: 5 obroka dnevno po 15ml – 20ml (mogu polako da pređu na paštete i čvrstu hranu).

Veoma mali mačići nemaju refleks za pražnjenje bešike i creva, pa ćete u prvo vreme morati da ih stimulišete da se isprazne, onako kako ih stimuliše majka mačka. U nastavku je video sa jasnim objašnjenjem kako:

Toliko za početak, a detaljna uputstva zatražite od veterinara.

Kako udomiti spasenu macu

Spasavanje macaka

U nastavku je nekoliko osnovnih saveta za nalaženje i izbor dobrog udomitelja. Zapamtite: ako mače poklonite neodgovornom udomitelju, ono će brzo završiti na ulici i vaš trud oko spasavanja i negovanja će biti uzaludan!

Mače koje nudite treba da bude zdravo i negovano. Ako ste mače spasli sa ulice, obavezno ga odvedite kod veterinara na detaljan pregled. Posebno je važno da mače bude „očišćeno“ i zaštićeno od spoljnih i unutrašnjih parazita.

Spoljni paraziti su buvice i krpelji. Buve se mogu uneti u stan i preko obuće. Unutrašnji paraziti su crvi i gliste – mačke treba tretirati dva do tri puta godišnje. Sredstva za zaštitu se mogu naći u boljim pet-šopovima i veterinarskim apotekama.

Kada napuni dva meseca, mače lepo slikajte, po mogućstvu pravim foto-aparatom na dnevnom svetlu, da mu sijaju okice. Napišite neodoljiv prateći tekst!

Ponudite maca na grupama na Fejsbuku: Mačke i makoljupci, Mačke u <3, Mačke su naša ljubav i drugim. Objavite oglase i na internet oglasnicima: Kupujem Prodajem, Halo oglasima i drugim. Ne zaboravite da napomenete da je mače bilo kod veterinara, da je pregledano i vakcinisano. Napišite gde se maca može videti i ostavite kontakte.

Spasavanje macaka

Saveti za uspešno udomljavanje

 • Ne nudite mačiće ispod 1,5 meseca jer im imunitet još nije razvijen – najbolje je da sačekate 2,5 -3 meseca starosti. Za to vreme mače ćete vaspitati i socijalizovati.

 • Budući vlasnik mora prvo doći na razgovor – odluka o usvajanju mačke mora „da prenoći“. Uvek tražite da vam daju fiksni telefon kako bi uparili adresu i broj telefona iz imenika. Ko izbegava da da punu adresu i broj fiksnog telefona – nemojte nu dati mače.

 • Ni slučajno ne dajte macu deci, već samo odraslim, ozbiljnim, porodičnim osobama.

 • Ni slučajno ne dajte macu radi poklona trećoj osobi (nepoznatom vlasniku) – neočekivani mačji pokon najčešće ponovo završi na ulici.

 • Ni slučajno ne dajte više maca istoj osobi – razlog uzimanja može biti parenje mačaka radi prodaje a u ekstremnim slučajevima vežbanje pasa za borbe.

 • Kada poklanjate crnu macu obavezno tražite ličnu kartu i dobro porazgovarajte – mogu biti sekte u pitanju.

 • Ne preporučujemo davanje maca podstanarima i studentima – to su nesigurni vlasnici koji se često sele.

 • Uvek pitajte da li imaju još neku životinju – ne dajte macu onima koji već imaju puno mačaka ili pasa.

 • Uvek pitajte da li postoji saglasnost svih ostalih ukućana za usvajanje mace.

 • Ukoliko imate više maca oglašavanje može potrajati i par meseci do udomljavanja svih. Mace ćete najlakše udomiti u periodu decembar – april jer tada je najmanja ponuda, a u periodu oko nove godine možete udomiti i odraslu mačku.

 • Mačke se moraju transportovati u dobro zatvorenoj kutiji ili transporteru, jer ako iskoče nećete ih više videti.

 • Zamolite udomitelje da se po dolasku kući jave, kako biste bili sigurni da je transport protekao u redu. Kroz 24h pozovite nove vlasnike i pitajte kako se maca prilagođava novoj sredini. Poziv ponovite posle 7 dana.

 • Uvek dajte savet da mačka mora biti u kući najmanje 20 dana pre nego što je prvi put puste napolje. Mačku treba nahraniti na pragu i ostaviti otvorena vrata – uvek uz prisustvo vlasnika.

 • Uvek insistirajte na sterilizaciji – uz macu dajte spisak ambulanti koje imaju program za besplatne ili povlašćene sterilizacije.

Spasavanje macaka

Prilikom davanja mace obavezno potpišite ugovor sa budućim vlasnikom – možete koristiti obrazac Le PETit Ugovor o udomljavanju mačke.