Norveška šumska mačka – pratilac vikinga i valkira

Ona fascinira svojom veličanstvenošću, svojom snagom, odmerenošću, a njeno držanje bi bilo pojam za ono što smatramo dostojanstvenim!

Norveška šumska mačka je jedna od poslednjih vrsta čiji divlji saplemenici i dalje krstare severnim šumama. Ona je u raznim svetovima: onako moćna i snažna, kroz drevne epove , vuče kočije Torove družbenice, boginje Freje i kroz bure putuje sa Vikinzima u nove svetove, “po moru od olova i nebu od borova“. U ovom našem vremenu 400 primeraka registrovanih „vegia“ jezdi norveškim šumama, a mnogo više ih je Švedskoj – gde ih nazivaju „rugkat“ i Danskoj gde je „racekate“. Norvežanka do kraja ispunjava onu definiciju po kojoj je mačka, “stražar na pragu nevidljivog”.

Norveška maca Elizabeth of Norrand Star – Osaya WCF

Oko nje i poslovično hladni Norvežani, Šveđani i Danci, znaju da podignu glas svojatajući je: nešto kao rasprave Makedonaca, Goranaca i Albanaca čiji je šarplaninac. Naravno, to ovu veliku i snažnu životinju, koja začudo nikada ne deluje zdepasto, mnogo ne uzbuđuje: u njenom društvu sve vreme imate utisak spokojnog mira koji ništa ne može poremetiti.

Foto: Nikola Ilić, DMD
Norveška maca – Patchouli WCF

Ali, nemojte da vas to zavara: ona je budna i ništa joj ne promiče. Njeno trouglasto lice sa krupnim bademastim očima i oštrim ušima koje se po pravilu završavaju veličanstvenim metlicama – poput risa – podseća da je pred vama lovac, kralj šuma. Snažne noge – zadnje su duže – i široke šape sa jakim kandžama, čine je izvrsnim penjačem i vladarem snežnih padina. Zapanji vas okretnost i brzina tako velike životinje – mužijaci su teški između sedam i deset, a ženke između četiri i pet kilograma, i to ih svrstava među najkrupnije rase u mačjem svetu.

Norveška maca Galifrey’s Honey Bee – Shtayga WCF

Ta „vilinska mačka“, kako je Norvežani još nazivaju, ima veličanstveno dvostruko krzno: uz telo je gusta podlaka koja čuva toplotu i štiti od vode i studeni, a spolja je duža, sjajna dlaka sa impresivnom grivom oko vrata i čupavim, pri vrhu kitnjastim repom. Dužina dlake nije svuda ista: na ramenima kraća, postepeno se produžava prema leđima i bokovima, a najduža je na gornjem delu zadnjih nogu i oko vrata, gde obrazuje široku, bogatu ogrlicu. Kada je reč o bojama, norveške mačke kao da su otele spektar: ima ih jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, torti i tabi u beskrajnim varijacijama. Nije zahtevna kada je reč o krznu: biće dovoljno da je jednom nedeljno očešljate. Za ostalo će se pobrinuti sama dovodeći svoju bundu do blistavog sjaja, jer ne zaboravite, ona dolaze sa obala onih kristalnih frojdova severa.

Foto: Nikola Ilić, DMD
Norveške mace – Patchouli WCF

I ono fascinantno: taj mišićavi čupavi lovac, moćnih šapa i pronicljivog pogleda u stvari je jedna od onih vrsta koja je beskrajno odana čoveku. Njena prvrženost i stabilnost gotovo da su postali poslovični. Obožava decu i tu dolazi do izražaja kombinacija čvrstog karaktera i nordijske strpljivosti. Tada je njena nežnost u suprotnosti sa veličinom i robustnim izgledom. Dok je posmatrate u društvu sa decom, imate utisak da se istovremeno igra i da ih čuva.

Norveška maca Gallifrey’s Raj Koothrappali – Osaya WCF

Ovaj dobroćudni, čupavi div voli društvo drugih mačaka ili pasa, i u svakom trenutku je spreman za igru i raspoložan za maženje. Ona je šumska mačka, što znači da u domu morate imati što više grebalica, penjalica i visokih polica na koje će se penjati i na njima dremati do nove igre.

Foto: Nikola Ilić, DMD
Foto: Nikola Ilić, DMD

Kao što obožava da je na povocu vodite po snegu, tako joj prija da se proteže uz peć ili lampu radnog stola ili ekrana računara. Ona ne krije da joj društvo ljudi godi, iako može biti nepoverljiva prema strancima. Nije nametljiva, neće vas saplitati, ganjati, mjaukati, penjati se na glavu… I, kao prava Skandinavka, uvažava vaše raspoloženje.Veoma je inteligentna i brzo uči – od trikova i igrica, do toga kako otvarate slavinu i vrata tuš kabine. Zapamtite: imate posla sa ozbiljnim anialitičarem koji pamti i ponekad vam priča.

Norveške mace – Osaya WCF

Norveška šumska mačka je jedno od onih retkih preostalih bića koje istovremo živi u vašem stanu, u nepreglednim severnim prostranstvima i drevnim vikinškim epovima. Ona nije samo mačka, ona je čarolija.

Ako želite da nabavite norvešku macu, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre.

Foto: Patchouli WCF
Norveška maca Otti’s Heddar – Patchouli WCF

Norveške mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanim WCF odgajivačnicama. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu…

Tekst: Nebojša Ćurčić, Patchouli WCF, prvi put objavljeno 22.12.2017. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu.

WCF odgajivačnice norveških mačaka

Ako ste odlučili da nabavite norvešku macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima:

Osaya WCF / Srbija, Zemun / 060-454-9207 / e-mail / FB

Shtayga’s WCF / Srbija, Beograd / 062-8476-415 / e-mail

Patchouli WCF Srbija, Beograd / 069-70-83-93 / e-mail / FB