Mejn kun mačke – nežni džinovi 

Jedna od najpopularnijih rasa u mačjem svetu, mejn kun, ima dugu i turbulentnu istoriju!

Činjenice o nastanku ove rase umotane su u izmaglicu vremena i svakakve legende i bajke koje sežu duboko u prošlost, čak i do vikinških vremena. Jedna od raširenih legendi kazivala je da su mejn kunovi nastali u američkoj državi Mejn, ukrštanjem domaće mačke koju su evropski kolonisti doneli sa sobom, i rakuna. Kako je ta kombinacija biološki nemoguća, pojavila se još intrigantnija i zabavnija priča – da su mejn kunovi nastali od mačaka kraljice Marije Antoanete! Ova legenda kaže da se nesrećna francuska kraljica spremala za beg iz zemlje zahvaćene socijalnom revolucijom te da je sa sobom želela da povede i svoje najvrednije blago – šest mačaka rase turska angora. Marija Antoaneta nije uspela da se dokopa američkog kontinenta ali, bar prema legendi, njene mačke jesu. Kraljičine mačke su se zatim na novom kontinentu parile sa američkim risovima i tako je navodno stvorena nova rasa. Ne ulazimo da li je ova priča tačna ili ne, ipak je to samo legenda, ali znamo da je felinološko definisanje mejn kun rase počinje polovinom 20. veka, da bi krajem istog i početkom 21. veka ova rasa postala izuzetno popularna.

Mejn kun maca Drake – Kitty Magnum WCF

Mejn kun slovi za najkrupniju rasu mačaka. Kod mužjaka je taj raspon od 7 do 11 kg. Ženkice su nešto manje od mužjaka, te je njihova prosečna težina od 5 do 7kg. Telo im je dugo i mišičavo, snažnog skeleta, pokriveno je poludugom poleglom dlakom, koja im ne propušta vodu. Za tu osobinu vodootpornosti postarala se priroda, zato što u američkoj državi Mejn kiše padaju često i obilato. Zbog kiše su im se razvili i prepoznatljivi ukrasi – bogate četkce na vrhovima ušiju nalik risu. Usled buke koje padavine prave nemoguće je samo sluhom utvrditi poziciju plena, te je priroda obdarila mejn kunove jedinstvenim „instrumentom“ na ušima – dlačicama koje se ponašaju kao seizmički detektori pokreta.

Foto Goldy's Dream WCF
Foto Goldy’s Dream WCF

Iako izgledom mogu da podsete na omanjeg lava zbog grive koja ih krasi, mejn kun mace krasi nadimak „nežni džinovi“. Ovaj epitet su zaslužile zbog dobroćudnosti i stabilnog karaktera. Ove velike mace nisu mnogo vokalne, te njihovo snažno telo ne proizvodi glasno oglašavanje. Vlasnici mejn kunova rado će posvedočiti da njihovi ljubimci vole da komuniciraju sa ljudima, međutim njihov glas je poprilično umilan a kada predu čine to nekako cvrkutavo.

Mejn kun maca Julian – Amortentia WCF

Mejn kunovi su društveni i lako sklapaju prijateljstva sa drugim macama ili kucama. Sa decom su dobri drugari i rado će ih pratiti u igri. To su aktivne mace i vole da budu u interakciji sa ljudima – da budu animirane i da animiraju svoje vlasnike. Pametnice su i lako ih je vaspitati, a rado će naučiti razne trikove da uvesele svoju porodicu. Kada ostanu sami kod kuće, mejn kunovi umeju da se samostalno zabave ili će periode odsustva svojih vlasnika iskoristiti za odmor, pa će svoje ljude dočekati čili i orni za druženje.

Mejn kun maca Julie – Royal Coon’s WCF

Ova impresivna, velika mačka će se dobro snaći u svakom domu i oplemeniti ga svojim prisustvom!

Mejn kun maca Stella Tangled – Andema Star WCF

Ako želite da nabavite mejn kun macu, potražite je isključivo kod odgovornog, stručnog i uredno registrovanog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, propisno vakcinisan i mora da ima sertifikovani međunarodni rodovnik – pedigre.

Mejn kun maca Mainelynx Yaspis – Yaswood WCF

Mejn kun mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanim WCF odgajivačnicama. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu – tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu…

Mejn kun maca Mei – Kitty Magnum WCF

Tekst: Svetlana Lalović i Le PETit, prvi put objavljeno 6.4.2015. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu

Galerija: mejn kun mačke

Mejn kun maca Altin Star Davidoff – Meow Menor WCF
Mejn kun maca Phoenix – Royal Coon’s WCF
Mejn kun maca Riker – Amortentia WCF
Mejn kun maca Royal Coon’s Ozzy – Andema Star WCF

WCF odgajivačnice mejn kun mačaka

Ako ste odlučili da nabavite mejn kun macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima:

Andema Star WCF Srbija, Kruševac / 069-609-300 / e-mail / FB / IG

Cosmic Lynx WCF Srbija, Zrenjanin / 062-9684-377 / e-mail 

Goldy’s Dream WCF Slovenija, Sp. Duplek / +386-31-242485 / e-mail / FB

Kitty Magnum WCF Srbija, Novi Sad / 063-779-5821 / e-mail / FB

Meow Menor WCF Srbija, Kragujevac / 062-468-092 / e-mail

Royal Coon’s WCF Srbija, Subotica / 069-1971-994 / e-mail / FB

Tribble Horizon WCF Hrvatska, Samobor / +385-91-6020709 / e-mail / web / FB / IG

Zlati levi WCF Slovenija, Črnomelj / +386-40-734-346 / e-mail / FB

Yaswood WCF Srbija, Obrenovac / 066-220-001 / e-mail / web / FB / IG