Rextasy Zlatko – svetski šampion 

Na Svetskoj World Cat Federation izložbi mačaka, održanoj u novembru 2015. u Štutgartu, predstavnik Srbije Rextasy Zlatko je prvoga dana pobedio nekoliko stotina najlepših maca sveta te osvojio titulu Best General. Drugoga dana je pobedio u prestižnom Triple Master Ring takmičenju i tako nastavio neprekinut niz pobeda na velikim međunarodnim izložbama mačaka

Rextasy Zlatko je mačak rase korniš reks (Cornish Rex). Puno ime koje mu stoji u rodovniku je Rextasy 100Reasons2Love For C, ali je među poznavaocima mačaka čuven po nadimku Zlatko. Rođen je u odgajivačnici Rextasy u Nišu, a zatim se preselio u dom Svetlane Lalović, predsednice kluba ljubitelja mačaka Le PETit WCF. Zlatko je mlad macan, nije napunio ni dve godine. Vlasnica Svetlana ga je ove godine vodila i prikazala na sedam velikih međunarodnih izložbi i sa svakog putovanja vraćali su se sa torbom punom pehara i nagrada.

Atina 2015 - Albert Kurkovski
Atina 2015 – Albert Kurkovski

Korniš reks mace su posebne po elegantnom, veoma mišićavom telu, baletske su građe i otmene pojave. Krasi ih posebna vrsta kovrdžavog loknastog krzna – stručni naziv je reksing. To krzno je veoma kratko i po telu se prostire u formi talasića. Reksing na oko i pod prstima deluje kao najfiniji astragan, i zato se smatra da je maženje reks mačaka izuzetan vid opuštanja i relaksacije, neka vrsta taktilne joge.

Budimpešta 2015 - Erika Laslo
Budimpešta 2015 – Erika Laslo

Korniš mace su veoma otvorene, srdačne i radoznale mačke, vole društvo i uzbuđenja tako da nije neobično da odlično prolaze na izložbama. Vole da se pokazuju, sarađuju sa vlasnikom i sudijama, a iz svog izložbenog boksa čitav dan radoznalo osmatraju dešavanja, začikavaju prolaznike ili opušteno provode vreme na leđima vlasnika.

Rextasy 100Reasons2Love For C
Rextasy 100Reasons2Love For C

Odgajivačnica korniš mačaka Rextasy u Nišu je izuzetno stručna i odgovorna odgajivačnica šampionskih maca. Felinolozi Miloš i Miodrag tokom decenije predanog i savesnog rada odgojili su izuzetne linije mačaka koje se danas sa velikim uspehom takmiče po celom svetu. Pre Zlatka mnoge Rextasy mace su ostvarivale zavidne rezultate. Njihove mace bile su regionalni pobednici u TICA i CFA asocijacijama, Rextasy mačka je proglašena za mačku godine u Južnoj Africi, dok je  mačak Rextasy Vanja 2012. godine poneo titulu svetskog šampiona na Svetskoj FIFe izložbi u Zagrebu.

WCF World Show Štutgart 2015.
WCF World Show Štutgart 2015.

Rextasy Zlatko se takmiči na zvaničnim izložbama mačaka u sistemu WCF – World Cat Federation. Ove izložbe su dinamične i interesantne za posetioce. Tokom prvog dela takmičenja mace pristižu jedna po jedna na sudijske stolove i dobijaju ocene prema pravilima i standardima za svaku pojedinu rasu. U drugom delu takmičenja mace različitih rasa se po sistemu eliminacije međusobno takmiče za prestižne Ring trofeje. Tokom trećeg dela programa sudije pozivaju dobro ocenjene mace na Best in Show reviju. Sve sudije glasaju javno tako da publika može puno da nauči, ali i da učestvuje aplauzom i navijanjem. Na kraju dana biraju se najbolje mace izložbe – Best of Best.

Štutgart 2015.
Štutgart 2015.

Rextasy Zlatko je u svojoj takmičarskoj karijeri brzo stigao do titule Grand European Premier, te je sada samo na korak od titule World Premier. Na Svetskoj WCF izložbi u Štutgartu osvojio je i prestižni Triple Master Ring, što je odličje koje ima jako malo maca u Evropi. Poeni sa svih ocenjivanja i izložbi se krajem godine sabiraju za Best Cat titule. Rextasy Zlatko je tako postao najbolja korniš reks mačka na svetu u federaciji WCF za 2015. godinu.

Rextasy Zlatko - Best Cornish Rex WCF 2015
Rextasy Zlatko – Best Cornish Rex WCF 2015

Zlatku preostaje još jedan trofej – pobeda u dijamantskom WCF ringu koji će biti organizovan na godišnjoj WCF Olimpia izložbi, na proleće 2016. u Bukureštu. Ne sumnjamo da će naš šarmantni žuti macan, izuzetne naravi i pojave, i tamo osvojiti srca sudija!

Aneliz Hakman, predsednica WCF
Aneliz Hakman, predsednica WCF

Naši ljubitelji mačaka imaju priliku da upoznaju Rextasy Zlatka i mnoge druge izuzetne mace na na Le PETit Mrnjau Festu, međunarodnoj WCF izložbi mačaka. Klub Le PETit je organizator ovih izložbi, te zbog regularnosti Zlatko ne nastupa u zvaničnoj konkurenciji, ali će svakako biti prisutan da se šepuri, pravi važan i pravi društvo macama pobednicama na Best in Show reviji – on prosto obožava zabavu, uzdahe, navijanje i aplauze!

Bukurešt 2015 - Rextasy Zlatko i Svetlana Lalović
Bukurešt 2015 – Rextasy Zlatko i Svetlana Lalović

Tekst: Miloš Arizović i Le PETit, Beograd 24.11.2015. Fotografije korišćene uz dozvolu.
Zahvaljujemo se Milošu Miniću i Miodragu Rančiću na pomoći oko pripreme teksta

Šta je bilo posle

WCF Olimpia Zlatko
WCF Olimpia Zlatko

Prethodni tekst je napisan za B92.net i objavljen novembra 2015. Sledećeg proleća na WCF Olimpiji, krunskoj godišnjoj zložbi World Cat Federation, okupile su se najbolje rangirane mace iz celog sveta. Naš Zlatko je još jednom zablistao i sa lakoćom osvojio pomenuti Dijamantski ring. Zlatko je danas u zasluženoj takmičarskoj penziji te živi mirno i povučeno na beogradskom brdu Vidikovcu.