World Cat Federation banner

LePetIt Cat Club logo

Rase mačaka

Na ovoj stranici su predstavljene rase mačaka koje su dostupne u Srbiji i okruženju, u odgovornim odgajivačnicama registrovanim pri WCF – World Cat Federation i Klubu Le PETit. Sve mace su dobro socijalizovane, uredno vakcinisane i imaju sertifikovani međunarodni rodovnik (pedigre).

Ako želite da nabavite rasnu macu, svog budućeg ljubimca potražite kod odgovornog i stručnog odgajivača. Preporučujemo da prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima:

Abisinske mačke – ljubimice faraona…

Da li vas privlači ideja da za ljubimca imate minijaturnu pumu, pravog malog planinskog lava i ujedno maznog i odanog ljubimca?  Da li je ovakav spoj moguć ili je takvo biće samo plod mašte? Moguće je, takvo biće postoji, jer sve navedeno opisuje – abisinsku mačku:

Afroditini divovi – mačke iz davnina…

Foto: Mythologica WCF i Silvija Pampalona

Najvažniji događaj vezan za razvoj mačje populacije na Kipru desio se 328. godine nove ere, kada je Sveta Jelena (carica Jelena, majka Konstantina Velikog) poslala na ostrvo dva broda puna mačaka iz Egipta i Palestine. Ovo je dovelo do formiranja jedinstvene vrste mačaka – krupne, robusne i veoma zdrave rase:

Bengalske mačke – mali kućni leopardi…

Foto: Melinda Juhász-Toldi, Bengal Twins WCF, Hungary

Bengalske mačke izgledaju kao njihovi divlji rođaci, azijske leopard mačke. Egzotična spoljašnost nije njihova jedina posebnost – bengalke su izrazito aktivna, društvena i inteligentna bića te u njihovom društvu nikada nećete biti usamljeni:

Britanke – mačke iz zemlje čuda…

Foto: Blue Bears WCF

Britanska kratkodlaka (British Shorthair) je uz pesijku, sijamku i abisinku jedna od najstarijih priznatih rasa mačaka. Legenda o britankama kaže da su Cezar i njegove legije još u prvom veku naše ere doneli domestifikovane mačke iz Egipta u Veliku Britaniju:

Korniš reks mačke – inspiracija umetnika…

Foto: Toislav Klemenčić

Mačke korniš reks rase su zasigurno jedna od najneobičnijih pojava u svetu mačaka. Izrazito tanane, vitke, dugih nogu i repa, visoko postavljenih velikih ušica, deluju kao minijaturni hrtovi i kao da nisu iz ove epohe:

Mejn kun mačke – nežni džinovi…

Foto: Kitty Magnum WCF

Jedna od najpopularnijih rasa u mačjem svetu, mejn kun, ima dugu i turbulentnu istoriju. Činjenice o nastanku ove rase umotane su u izmaglicu vremena i svakakve legende i bajke koje sežu duboko u prošlost, čak i do vikinških vremena:

Nebelung mačke – bića izmaglice…

Foto: Kristina Tošić

Nebelung je relativno nova rasa mačaka, datira od sredine 80-tih godina prošlog veka, kada su na svet došla dva mačeta, lepršave plave polu-duge dlake, zelenih očiju i graciozne građe. Njihova vlasnica Kora Kob, iz Sjedinjenih Američkih Država, bila je toliko očarana njihovom pojavom da je odluka o stvaranju nove rase bila neminovna:

Norveška šumska mačka – pratilac vikinga i valkira…

Foto: Patchouli WCF

One fasciniraju svojom veličanstvenošću, svojom snagom, odmerenošću, a njihovo držanje bi bilo pojam za ono što smatramo dostojanstvenim:

Orijentalne i sijamske mačke…

Orijentalna mačka, foto: Nour Al-Hayat WCF

Sa orijentalnim ili sijamskim mačkama u domu – zabava je zagarantovana! One su rođeni zabavljači i krasi ih neiscrpna energija. Veoma su privržene, uvek traže pažnju, „pričljive” su i ne vole samoću:

Persijanke – mačke za odabrane…

Polinikis Happy Louloubel of Lefkothea WCF - foto: Silvia Pampalona

Čak i neko ko nije poznavalac mačaka i mačjih rasa će lako prepoznati persijanku – ta maca nije nalik nijednoj drugoj. Persijanka je mačja rasa prepoznatljiva po izrazito dugoj dlaci i veoma prćastoj njuškici:

Regdol mačke – umiljate krpene lutke…

Foto: Nebojša Nišavić, Mrnjau Fest 2016.

Ako želite macu mazilicu, regdol je rasa za vas! U naručju se ponašaju baš kao lutke krpenjače ‒ potpuno se opuste i „otegnu” u rukama svakog ko želi da ih mazi:

Ruske plave – oči boje smaragda…

Foto Maartje Schoenmaker - Cattery Alyona, Holandija

Ruska plava mačka je vrlo cenjena rasa, prepoznatljiva po svom svilenkastom krznu. Ona potiče iz Rusije, a prvobitni naziv joj je bio Arhangelska mačka, jer se veruje da su je 1860. godine u Englesku doneli mornari iz Arhangelska. Kasnije je naziv promenjen u ruska plava mačka, koji se zadržao do danas: 

Sfinks mačke – neobične i neodoljive…

Foto: Bastet-Amulet WCF Hungary

Sfinks je relativno nova i retka rasa mačke veoma neobičnog izgleda. Sfinksovi su mace bez krzna, naborane kože, velikih ušiju i prodornog pogleda, pa deluju kao da su sa druge planete:

Sibirke i neva maskerade – mačke kao iz bajke…

Neva maskerada Bjanka - Foto: Sibnib WCF

Život sa sibirskom mačkom je tako divan i zabavan da vam vrlo brzo neće biti dovoljna samo jedna maca! Sibirci će postati vaši najbolji prijatelji, ispovedači i zabavljači:

Svete birmanske mačke – čuvari duše…

Nera - foto: Sacred Cat WCF

Zasigurno jedna od najljupkijih rasa mačaka jeste sveta birmanska mačka. Podjednako ljupko izgledaju i ženke i mužjaci, zaobljenih čupavih glavica na kojima dominiraju izrazito plave oči, safirnog sjaja:

Škotske fold i strejt mačke – neodoljive ljubilice…

Nera - foto: Sacred Cat WCF

Škotske fold i strejt mace celim svojim bićem vape za društvom i ljubavlju svoje ljudske porodice. Uvek će biti blizu vašeg lica i stalno će vam iskazivati nežnost i ljubav:

Ako želite da nabavite rasnu macu, svog budućeg ljubimca potražite kod odgovornog i stručnog odgajivača. Preporučujemo da prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

…ili se obratite direktno odgajivačima: