Klub Le PETit WCF

 

POČETNA - RASNE MAČKE - DOBROBIT - PANSION - O NAMA - DNEVNIK


Rase - Odgajivačnice - Mrnjau Fest - Klub odgajivača - Usluge - Izložbe


ABY - APS - BEN - BRI - CRX - MCO - NEB - NFO - PER - RAG - RUS - SBI - SFS - SIA/ORI - SIB - DSX/SPH

Cat Club Le PETit WCF

Sfinks mačke - neobične i neodoljive 

Sfinks je relativno nova i retka rasa mačke veoma neobičnog izgleda. Sfinksovi su mace bez krzna, naborane kože, velikih ušiju i prodornog pogleda, pa deluju kao da su sa druge planete

Cal Muse WCF Veternik, Novi sad

Foto: Cal Muse WCF

Mačka bez dlake je kroz istoriju povremeno bila prisutna u raznim delovima sveta. Neki izvori navode da su je gajili Asteci. Spominju se meksičke bezdlake mačke koje su bile popularne u 19. veku. Zabeleženo je da su u Parizu 1950. godine u leglu sijamskih mačaka rođena 3 bezdlaka mačeta. Pojavljivali su se u Australiji, Maroku i severnoj Karolini. Uzgoj današnjeg sfinksa počinje 1966. godine u Kanadi, kada je domaća mačka donela na svet mačiće bez dlake. Istraživanja su pokazala da je odsustvo dlake rezultat prirodne genetske mutacije. Daljim ukrštanjem izdvojena je nova i jedinstvena rasa mačke nazvana kanadski sfinks (Canadian sphynx).

Mickey's Friend WCF Subotica

Foto: Mickey's Friend WCF

Sfinks je mačka srednje veličine. Nežne je građe, finih kostiju, čvrstog i mišićavog tela. Glava je blago klinastog oblika a vrat je dugačak i elegantan. Uši su velike i široke, zaobljenih vrhova. Nos je kratak, oči su im velike, bademastog oblika i široko postavljene. Noge su jake i mišićave, zadnje noge su duže od prednjih. Šape su im ovalne, sa dugačkim prstima. Rep im je veoma dugačak i vitak.

Royal Coon's WCF Subotica

Foto: Royal Coon's WCF

Naravno, najinteresantnija osobina sfinksova je skoro potpuno odsustvo krzna! Koža im je, mada naizgled gola, pokrivena finim mekanim dlačicama. Na dodir podseća na jelensku kožu ili antilop. Telesna temperatura im je po prirodi povišena i zato pruža prijatan osećaj pri dodiru. Pojava dlake je dozvoljena po ušima, njušci, nogama i repu. Sfinks je uglavnom bez brkova. Koža im je, kao i svim mačkama, naborana po glavi, vratu i ramenima i može biti svih mogućih boja i šara.

Sara Il Vostro WCF Leskovac

Foto: Sara Il Vostro WCF

Veoma često pitanje o sfinks macama glasi – da li im je hladno? Pravilo glasi - ako je vama hladno, biće i njima hladno! Ove mace su veoma vešte da pronađu topao kutak u kući i da se zagreju. Ako ne radi grejanje smotaće se u vašem krilu, uz drugu macu ili psa. A ako ostane sama u kući, sfinks maca će se verovatno zavući ispod pokrivača na krevetu.

Foto: Bastet-Amulet WCF Hungary

Sfinks je tiha i osećajna mačka. Veoma je privržena vlasniku - jako je inteligentna, znatiželjna, vesela, aktivna i razigrana. U igri je neumorna. Obično kažu da je sfinks kombinacija mačke, psa, majmuna i deteta – sfinks maca zna da skače i izvodi razne vratolomije kao majmunče, umiljata je kao dete, verna vlasniku kao pas i naravno ima sve karakteristike mačke. Nikada nije agresivna i ne podnosi samoću. Sfinks je mazna i emotivna maca, tako da joj je neophodno puno ljubavi i pažnje.

Foto: Bastet-Amulet WCF Hungary

Sfinks je isključivo kućna maca. Otporna je u pogledu zdravlja. Iako nema krzno potrebna joj je redovna nega kao što je brisanje vlažnom maramicom, kupanje bebi kupkom, čišćenje ušiju i skraćivanje noktiju. Ima ubrzan metabolizam kako bi održala telesnu temperaturu i zbog toga jede češće i više od drugih mačaka. Sfinks mace nisu izbirljive kada je hrana u pitanju.

Foto: Bastet-Amulet WCF Hungary

Sfinksovi na nekim slikama deluju zastrašujuće ali kada jednom dođete u kontakt sa njima bićete očarani. Osećaj pri dodiru sfinksa je nezaboravan – slikovito je i tačno poređenje sfinksove kože sa toplom breskvom! U svakom slučaju, sfinks mace su neodoljivog karaktera i izgleda i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

Foto: Bastet-Amulet WCF Hungary

Ako želite da nabavite sfinks macu, svog budućeg ljubimca potražite kod odgovornog i stručnog odgajivača. Budući ljubimac treba da bude dobro socijalizovan, uredno vakcinisan i da ima sertifikovani međunarodni rodovnik - pedigre. 

Chichen-itza WCF Spain - foto: Silvija Pampalona

Sfinks mace je moguće nabaviti i kod nas, u međunarodno registrovanim WCF odgajivačnicama. Možete ih upoznati i uživo, na Mrnjau Festu - tradicionalnoj međunarodnoj izložbi mačaka u Beogradu. Više o Mrnjau Festu...

Tekst: Svetlana Lalović, Gabor Priboj i Le PETit, prvi put objavljeno 25.11.2016. Fotografije mačaka korišćene uz dozvolu. Zahvaljujemo se Steli Sakač na pomoći oko pripreme teksta

  WCF Breed standard: Canadian Sphynx...

  WCF Breed standard: Don Sphynx...


  WCF odgajivačnice sfinksova:

Ako ste odlučili da nabavite sfinks macu prvo pročitajte naš kratki vodič a zatim dostavite prijavu:

  Rasne mace za početnike (kako izabrati i nabaviti rasnu macu)

  Prijava: Želim da nabavim rasnu macu...

...ili se obratite direktno odgajivačima:

Odgajivačnice kanadskih sfinksova:

Cal Muse WCF Srbija, Novi Sad / 069-208-1991 / e-mail / FB

Exclusive Naked WCF Švedska, Bromma / +46-722674196 / e-mail

Mickey's Friend WCF Srbija, Subotica / 067-766-7766 / e-mail / FB

Royal Coon's WCF Srbija, Subotica / 069-1971-994 / e-mail / FB

Sara il Vostro WCF Srbija, Leskovac / 065-990-0064 / e-mail / FB

Odgajivačnica donskih sfinksova:

Loud Crowd WCF Srbija, Beograd / 064-2481-128 / e-mail


Sve rase mačaka...


Kontakti Društva Le PETit:

  063-20-21-21 

  lepetit.rs@gmail.com

Pratite nas:

  Le PETit WCF on Facebook

YouTube  Le PETit WCF on YouTube


© Le PETit WCF Beograd / WCF RS-0287