Slađini mačići

 

POČETNA - RASNE MAČKE - DOBROBIT - PANSION - O NAMA - VESTI


Udomljavanje - Nega mačaka - Pet Friendly - Mrnjau vikend

Felinološko društvo Le PETit

Beograd, ENGLISH

Udomljavanje mačaka

DunjaSaša i Olga

Ako tražite dom za svoje mace

Ako ste spasli ili prihvatli jednu ili više maca sa ulice, čestitamo - učinili ste dobro delo! U nastavku je nekoliko osnovnih saveta za nalaženje i izbor usvojitelja. Zapamtite: ako macu poklonite neodgovornom usvojitelju, ona će brzo završiti na ulici i sav vaš trud oko spašavanja i negovanja je bio uzaludan.

Mace koje nudite treba da budu zdrave i negovane. Ako ste mace spasli sa ulice, obavezno ih odvedite kod veterinara na detaljan pregled. Posebno je važno da mace budu očišćene i zaštićene od spoljnih i unutrašnjih parazita.

Spoljni paraziti su buvice i krpelji. Buve se mogu uneti u stan i preko obuće. Unutrašnji paraziti su crvi i gliste - mačke treba redovno čistiti dva do tri puta godišnje. Sredstva za zaštitu se mogu naći u boljim pet-šopovima i veterinarskim apotekama. Preporučujemo sledeće proizvode, ili slične:

Bayer Advocate je zbirno sredstvo koje štiti od svih parazita istovremeno (spot-on).

Kada napune dva meseca, mace lepo slikajte, po mogućstvu pravim foto-aparatom na dnevnom svetlu, da im sijaju okice. Napišite neodoljiv prateći tekst! Ne zaboravite da spomenete da li je maca bila kod veta, da li je pregledana i vakcinisana. Napišite gde se maca može videti i ostavite kontakte.

Ponudu objavite na Fejsbuku, na Le PETit Mrnjau grupi, tako što ćete dodati fotografiju sa pratećim tekstom u album Le PETit Mrnjau udomljavanje:

Le PETit Mrnjau udomljavanje

  Le PETit Mrnjau udomljavanje (foto-album)


Mačor LuleMačor Zumbul

Saveti za uspešno udomljavanje

 • Ne nudite mačice ispod 1,5 meseca jer im imunitet još nije razvijen - najbolje je da sačekate 2,5 -3 meseca starosti.

 • Ni slučajno ne poklanjajte mace deci, već samo odraslim, ozbiljnim, porodičnim osobama. Ne poklanjajte osobama za koje kroz razgovor posumnjate da su neozbiljne, bolesne ili sumnjivog ponašanja.

 • Ni slučajno ne poklanjajte mače radi poklona trećoj osobi (nepoznatom vlasniku). Neočekivani mačići najčešće ponovo završe na ulici.

 • Ni slučajno ne poklanjajte više od jednog ili najviše dva mačeta istoj osobi. Razlog uzimanja može biti parenje mačaka radi prodaje a u ekstremnim slučajevima vežbanje pasa za borbe. Kada poklanjate crnu mačku obavezno tražite ličnu kartu i dobro porazgovarajte - mogu biti sekte u pitanju.

 • Ne preporučujemo poklanjanje podstanarima i studentima - to su nesigurni vlasnici koji se često sele.

 • Budući vlasnik mora prvo lično doći na razgovor, a zatim na eventualno preuzimanje - to je test ozbiljnosti. Uvek tražite da vam daju fiksni telefon kako bi uparili adresu i broj telefona iz imenika. Ko izbegava da da punu adresu i broj fiksnog telefona - nemojte nu dati mačku.

 • Uvek pitajte da li imaju još neku životinju - ne dajte macu onima koji već imaju puno mačaka. Ako imaju malog psa ili jednu mačku, možete dati ali u principu izbegavajte takve kombinacije jer su često neuspešne.

 • Uvek pitajte da li postoji saglasnost svih ostalih ukućana za usvajanje mace.

 • Ukoliko imate više maca oglašavanje može potrajati i par meseci do udomljavanja svih. Mace ćete najlakše udomiti u periodu decembar - april jer tada je najmanja ponuda, a u periodu oko nove godine možete udomiti i odraslu mačku.

 • Mačke se moraju transportovati u dobro zatvorenoj kutiji ili transporteru, jer ako iskoče nećete ih više videti. Najbolje je kada vi licno vršite transport, pogotovu ako je u pitanju odrasla mačka.

 • Zamolite usvojitelje da se po dolasku kući jave, kako biste bili sigurni da je transport protekao u redu. Kroz 24h pozovite nove vlasnike i pitajte kako se mačka prilagođava novoj sredini. Poziv ponovite posle 7 dana.

 • Uvek dajte savet da mačka mora biti u kući najmanje 20 dana pre nego što je prvi put puste napolje (nahraniti mačku na pragu i otvoriti vrata kako bi se brzo vratila), uvek uz prisustvo vlasnika.

 • Uvek insistirajte na sterilizaciji - uz macu dajte spisak ambulanti koje imaju program za besplatne ili povlašćene sterilizacije.

Prilikom preuzimanja svake mace obavezno potpišite ugovor sa budućim vlasnikom - možete koristiti sledeći Le PETit obrazac:

  Le PETit Ugovor o udomljavanju mačke


Anin udomljeni mačor Žile

Ako želite da usvojite macu

Macu svog života potražite na Fejsbuku, na Le PETit Mrnjau grupi. U albumu Le PETit Mrnjau udomljavanje su mačići za koje ovih dana tražimo topli dom, Mace su vesele, lepo vaspitane, umiljate i spremne su da podele svoju radost sa decom i drugim ljubimcima. Mace su zdrave i prave, i na čuvanju su kod odgovornih udomitelja!  

Udomitelji ulažu veliki trud i značajna sredstva u negovanje i pripremu mačaka za udomljavanje. Zato prilikom izbora budućeg vlasnika pažljivo procenjuju razloge za usvajanje mace i uslove budućeg smeštaja. Mace će dati isključivo odraslim porodičnim osobama sa stalnim boravištem i stalnim izvorom prihoda!  

Nadamo se da ćete se zaljubiti u neku od ovih maca i da će sve priče iz ovog albuma imati happy-end:

Le PETit Mrnjau udomljavanje

  Le PETit Mrnjau udomljavanje (foto-album)

Ako ste odlučili da usvojite macu iz Društva Le PETit, molimo dostavite prijavu. Budući staratelj će potpisati Ugovor i obavezati se na odgovorno vlasništvo svog ljubimčeta:

  Usvajanje mačke iz Društva Le PETit (on-line prijava)

  Le PETit Ugovor o udomljavanju mačke


Sledeće: Nega mačaka...

Ako ste spasli mače sa ulice. ako imate ili želite da imate macu, pročitajte savete naših felinologa vlasnicima i ljubiteljima mačaka:

  Nega, ishrana i vaspitanje mačaka...


Kontakt

  063-20-21-21

  lepetit.rs@gmail.com

Pridružite se!

  Le PETit Mrnjau grupa

YouTube  Le PETit on YouTube

© Le PETit Beograd / WCF RS-0287 / Eurobank: 250107000011576065