Kunta i Kinte

 

POČETNA - RASNE MAČKE - DOBROBIT - PANSION - O NAMA - DNEVNIK


Udomljavanje - Spasavanje - Nega - Pet Friendly - Mrnjau vikend

Le PETit Mrnjau staratelji

Beograd, ENGLISH

Spasavanje mačaka

Patrik, Rori, Šila i Lenka

Kako othraniti spaseno mače

Ako ste spasli mače sa ulice - čestitamo, učinili ste dobro delo! Bespomoćno mače će uz vašu pomoć veoma brzo ojačati, stati na svoje šape a zatim ga možete zadržati ili mu potražiti stalni dom. Za početak treba znati sledeće:

Mače treba što pre odneti kod veterinara na prvi pregled. Veterinar će proceniti koliko je mače staro i dati veoma korisna uputstva za ishranu i dalju negu. Ako mače ima buvice, parazite, neku infekciju ili virusno oboljenje veterinar će to veoma brzo i lako sanirati.

Veoma mali mačići moraju da se ušuškaju da im bude toplo. Mačići nemaju regulaciju telesne temperature pa mogu da uginu od hipotermije. Ako mnogo plaču, ušuškajte ih i pokrijte preko glave da se ne plaše.

Veoma mali mačići moraju da se hrane često, preko dana na svaka tri-četiri sata, noću razmaci mogu biti duži. Možete ih hraniti mlekom za mačiće u prahu (nabavlja se u veterinarskoj apoteci) ili obrokom koji ćete sami pripremiti:

 Osnovni recept za ishranu malih mačića... 

Veoma mali mačići nemaju refleks za pražnjenje bešike i creva, pa ćete u prvo vreme morati da ih stimulišete da se isprazne, onako kako ih stimuliše majka mačka. U nastavku je video sa jasnim objašnjenjem kako:

Toliko za početak, a detaljna uputstva potražite ovde:

 Ishrana i postupak kod tek rođenih mačića (netbre.com)


DunjaSaša i Olga

Kako udomiti spasenu macu

U nastavku je nekoliko osnovnih saveta za nalaženje i izbor dobrog udomitelja. Zapamtite: ako mače poklonite neodgovornom udomitelju, ono će brzo završiti na ulici i vaš trud oko spasavanja i negovanja će biti uzaludan!

Mače koje nudite treba da bude zdravo i negovano. Ako ste mače spasli sa ulice, obavezno ga odvedite kod veterinara na detaljan pregled. Posebno je važno da mače bude "očišćeno" i zaštićeno od spoljnih i unutrašnjih parazita.

Spoljni paraziti su buvice i krpelji. Buve se mogu uneti u stan i preko obuće. Unutrašnji paraziti su crvi i gliste - mačke treba tretirati dva do tri puta godišnje. Sredstva za zaštitu se mogu naći u boljim pet-šopovima i veterinarskim apotekama. Preporučujemo sledeće proizvode:

Bayer Advocate je zbirno sredstvo koje štiti od svih parazita istovremeno (spot-on).

Kada napuni dva meseca, mače lepo slikajte, po mogućstvu pravim foto-aparatom na dnevnom svetlu, da mu sijaju okice. Napišite neodoljiv prateći tekst!

Ponudite maca na grupama na Fejsbuku: Mačke i makoljupci, Mačke u <3, Mačke su naša ljubav i drugim. Objavite oglase i na internet oglasnicima: Kupujem Prodajem, Halo oglasima i drugim. Ne zaboravite da napomenete da je mače bilo kod veterinara, da je pregledano i vakcinisano. Napišite gde se maca može videti i ostavite kontakte.

Mačor LuleMačor Zumbul

Saveti za uspešno udomljavanje

 • Ne nudite mačiće ispod 1,5 meseca jer im imunitet još nije razvijen - najbolje je da sačekate 2,5 -3 meseca starosti. Za to vreme mače ćete vaspitati i socijalizovati.

 • Budući vlasnik mora prvo doći na razgovor - odluka o usvajanju mačke mora "da prenoći". Uvek tražite da vam daju fiksni telefon kako bi uparili adresu i broj telefona iz imenika. Ko izbegava da da punu adresu i broj fiksnog telefona - nemojte nu dati mače.

 • Ni slučajno ne dajte macu deci, već samo odraslim, ozbiljnim, porodičnim osobama.

 • Ni slučajno ne dajte macu radi poklona trećoj osobi (nepoznatom vlasniku) - neočekivani mačji pokon najčešće ponovo završi na ulici.

 • Ni slučajno ne dajte više maca istoj osobi - razlog uzimanja može biti parenje mačaka radi prodaje a u ekstremnim slučajevima vežbanje pasa za borbe.

 • Kada poklanjate crnu macu obavezno tražite ličnu kartu i dobro porazgovarajte - mogu biti sekte u pitanju.

 • Ne preporučujemo davanje maca podstanarima i studentima - to su nesigurni vlasnici koji se često sele.

 • Uvek pitajte da li imaju još neku životinju - ne dajte macu onima koji već imaju puno mačaka ili pasa.

 • Uvek pitajte da li postoji saglasnost svih ostalih ukućana za usvajanje mace.

 • Ukoliko imate više maca oglašavanje može potrajati i par meseci do udomljavanja svih. Mace ćete najlakše udomiti u periodu decembar - april jer tada je najmanja ponuda, a u periodu oko nove godine možete udomiti i odraslu mačku.

 • Mačke se moraju transportovati u dobro zatvorenoj kutiji ili transporteru, jer ako iskoče nećete ih više videti.

 • Zamolite udomitelje da se po dolasku kući jave, kako biste bili sigurni da je transport protekao u redu. Kroz 24h pozovite nove vlasnike i pitajte kako se maca prilagođava novoj sredini. Poziv ponovite posle 7 dana.

 • Uvek dajte savet da mačka mora biti u kući najmanje 20 dana pre nego što je prvi put puste napolje. Mačku treba nahraniti na pragu i ostaviti otvorena vrata - uvek uz prisustvo vlasnika.

 • Uvek insistirajte na sterilizaciji - uz macu dajte spisak ambulanti koje imaju program za besplatne ili povlašćene sterilizacije.

Anin udomljeni mačor Žile

Prilikom davanja mace obavezno potpišite ugovor sa budućim vlasnikom - možete koristiti sledeći Le PETit obrazac:

  Le PETit Ugovor o udomljavanju mačke


Dokumenti za preuzimanje

Priručnik za novopečene vlasnike mačaka sa osnovnim savetima za negu i vaspitanje budućeg ljubimčeta:

  Usvojili smo macu! (Katarina Stanković / Feniks)

  Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije (2009)


Sledeće: Nega mačaka...


Kontakt

  063-20-21-21

  lepetit.rs@gmail.com

Pridružite se!

  Le PETit Mrnjau grupa

YouTube  Le PETit on YouTube

© Le PETit Beograd / WCF RS-0287 / Eurobank: 250107000011576065